Награди

Ъпсурт пеят на връчването на наградата „ВИК”

Стартира кампания в подкрепа на четеното

◊ СЪБИТИЕТО

Неочаквано добри изненади е подготвила Фондация „ВИК” за тазгодишното издание на церемонията по връчването на литературния приз Роман на годината. Наградата за най-добър български романист ще бъде обявена на 27 октомври, петък, в Централния военен клуб от 18.00 часа.

Специални гости на тържественото събитие ще са момчетата от група ЪПСУРТ, които освен многобройните си музикални отличия, са носители и на наградата за „най-добър текст” на годишните награди на БГ радио.

Втората гореща изненада ще е провокативното съчетание на декор, участници, водещи и атмосфера – за разлика от предишните две «класически» издания на награждаването. Основното послание по време на официалното събитие ще е ключовата роля на четенето за развитието и успеха на младите хора в България. Оригиналните идеи и сценария на събитието са дело на журналиста и водещ на «Другата България» - Георги Тошев.


◊ ПОВЕЧЕ

Зад официалното събитие тази година с неочаквано горещ ентусиазъм застава NESCAFE 3in1. Присъединяването на марката към литературния приз е поредната заявка за подпомагането на стойностни културни проекти. През изминалата година NESCAFE 3in1 застана зад превърналия се в бестселър роман на Димитър Коцев-Шошо „Лора от сутрин до вечер”. Книгата, която също бе сред номинираните заглавия за Роман на годината, бе придружена от диск с парчетата на български музиканти, включително и култовото „Психопат” на хип хоп триото ЪПСУРТ.

Събитието на 27 октомври ще бъде използвано от Фондация “ВИК” за обявяване старта на обществено значима кампания за възобновяване интереса към четеното. През следващата година ще бъдат реализирани серия от инициативи и събития, чиято цел е да насърчават четенето като част от модерния начин на живот и на социална адаптация.


◊ ЗА КОНКУРСА "РОМАН НА ГОДИНАТА"

Залаганията за Роман на годината продължават до 10 октомври. Романът победител ще бъде излъчен от журито на третото издание на конкурса в състав: Ирина Вагалинска, Георги Коритаров, Димитър Томов и Петър Анастасов, както и от читателите, които по регламент са пети член на „ВИК” комисията.

Тази година в битката за наградата “ВИК” участват Владимир Зарев със “Светове”, Леа Коен с “Консорциум “Alternus”, Виктор Пасков с “Аутопсия на една любов”, Иван Голев с “Дани”, Валери Стефанов с “Изгубените магарета” и Боян Биолчев с “Амазонката на Варое”.
Автор:
Петя Рачева
Публикация:
10.10.2006 г. 11:19
Етикети:
Посетено:
842
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/2840-apsurt-peyat-na-vrachvaneto-na-nagradata-vik