Награди

Хайнер Гьобелс - Doctor Honoris Causa на НАТФИЗ

Световноизвестният театрален композитор и режисьор гостува в София

Хайнер Гьобелс - Doctor Honoris Causa на НАТФИЗ

 

Хайнер Гьобелс - Doctor Honoris Causa на НАТФИЗ

Днес, 6 юни 2018, със ставане на крака и аплаузи под звуците на студентския химн "Гаудеамус игитур", представители на академичната и културна общност, настоятели, преподаватели, студенти и журналисти посрещнаха в НАТФИЗ световноизвестния театрален композитор и режисьор Хайнер Гьобелс.

След представянето му от декана на факултет „Сценични изкуства" чл.-кор. проф. Пламен Марков, ректорът проф. д-р Станислав Семерджиев обяви на старобългарски и латински езици тържественото решение на Академичния съвет на НАТФИЗ за удостояването му с почетното звание Doctor Honoris Causa.

В благодарственото си слово Хайнер Гьобелс непринудено и с фино чувство за хумор подчерта необходимостта от промени в мисленето за театър, в създаването на театър, в обучението за театър, във формулировките за театър, в нагласите и очакванията за театър. „Вероятно е време да променим начина си на обучение. Да си зададем отново въпроса „От какви дисциплини имаме нужда?". Време е да дадем възможност на младите хора, които се интересуват от театър да го дефинират отново сами. Да търсим отговорите на въпросите заедно с тях". 

Хайнер Гьобелс ще проведе майсторски клас със студенти в кинозалата на НАТФИЗ от 14.00 часа.

Автор:
НАТФИЗ
Публикация:
06.06.2018 г. 13:04
Етикети:
режисьорНАТФИЗDoctor Honoris Causa
Хайнер Гьобелс
театрален композитор
Посетено:
941
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/27889-hayner-gyobels-doctor-honoris-causa-na-natfiz