Награди

Награди "Аскеер 2018“

Васил Михайлов с Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2018”

Награди "Аскеер 2018“

 

◊ НАГРАДИ "АСКЕЕР 2018"

На 24 май – Денят на най-светлия ни празник: празникът на българската духовност, просвета и култура и на славянската писменост, в Театър „Българска армия”, за 28 път Фондация „Академия Аскеер” връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон.

През годините Академията разчиташе на своите не конвенционални, а притежаващи вътрешноприсъща посветеност журита, наброяващи днес – с естествени вариации – до 100 най-изявени артисти и културни дейци.

Изборът за всяка една от общо 12-те наградни категории принадлежи на широка театрална и духовна общност – актьори, режисьори, сценографи, композитори, драматурзи, театроведи, на писатели, хуманитаристи и учени културолози, които формират журитата на Академия „Аскеер”.

Обект на внимание бяха 100 представления. 58 от тях са реализираните премиери в София, 42 спектакъла са представени от извънстолични театри. Селектираната продукция принадлежи на 9 столични сцени с 16 заглавия и 4 извънстолични театъра с 4 заглавия. Ако включим и сценичните творби, станали обект на разглеждане в категория Съвременна българска драматургия, спектаклите, оценени през годината от „А`Аскеер”, са 118.     

Членовете на журито обсъдиха и с тайно гласуване определиха носителите на наградата „Аскеер 2018”:

Изгряваща звезда

Веселин Петров за ролите на Труфалдино и Панталоне в „Кралят Елен” по Карло Гоци, постановка Анастасия Събева, Театър „Азарян“, Национален дворец на културата

Поддържаща мъжка роля

Малин Кръстев за ролята на Дани Тейлър в „Зимата на нашето недоволство” по романа на Джон Стайнбек, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър „Зад канала”

Поддържаща женска роля

Ана Пападопулу за ролята на Бърди в „Лисичета” от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър „Иван Вазов”

Сценография

Марина Райчинова за „Франкенщайн” от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър „София”

Костюмография

Нина Пашова за „Калигула” от Албер Камю, постановка Диана Добрева, и за „Три високи жени” от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър „Иван Вазов”

Театрална музика

Петър Дундаков за „Франкенщайн” от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър „София”

Водеща мъжка роля

Захари Бахаров за ролята на Бай Славе в „Чамкория” по романа на Милен Русков, постановка Явор Гърдев, Театър 199 „Валентин Стойчев”

Водеща женска роля

Мария Стефанова за ролята на А в „Три високи жени” от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър „Иван Вазов”

Режисура

Иван Пантелеев за „ NеоДачници” по „Дачници“ от Максим Горки, Народен театър „Иван Вазов”

Най-добро представление

NеоДачници по „Дачници“ от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър „Иван Вазов”

Съвременна българска драматургия

„Цветът на дълбоките води“ от Оля Стоянова

(Народен театър „Иван Вазов“, постановка Бойка Велкова, 13 октомври 2017 г.)

 

Академия „Аскеер” удостоява с Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер 2018”

Великия български актьор Васил Михайлов

 

Честито на всички отличени!

Автор:
Фондация “А`Аскеер”
Публикация:
25.05.2018 г. 14:57
Посетено:
1119
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/27813-nagradi-askeer-2018