Награди

„София квартет" със „Златно перо" за принос към българската култура

Какво предстои?

„София квартет" със „Златно перо" за принос към българската култура

 

◊ СЪБИТИЕТО

В деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, 24 май, най-добрият български камерен състав „София квартет" бе награден с престижното отличие за принос към българската култура „Златно перо". Стоимен Пеев, Йордан Димитров, Валентин Геров и Любомир Ников приеха 24-каратовата брошка на церемонията в Ларгото, заявявайки, че за тях е чест и стимул да продължават да предлагат на публиката висока музика. Силни овации от многобройната публика последваха след изпълнението на състава на "Микроквартет" и "Танц" от Марин Големинов.

Името „София квартет" е символ на качество – ансамбъл на световно ниво с многобройни изяви у нас и в чужбина и богата дискография.

Първоначално създаден като радиоквартет към БНР, през годините в състава му са били Васил Вълчев, Николай Беспалов, Николай Гагов, проф. Димо Димов, проф. Ангел Станков, Джефри Дийн и др. Днес, обновен с едни от най-добрите инструменталисти в България, квартетът включва цигуларите Стоимен Пеев и Йордан Димитров, виолончелиста Любомир Ников и доайена на състава – виолистът Валентин Геров.

Определен от пресата като естествен наследник на квартетите „Аврамов" и „Димов" в българската традиция на квартетното изкуство, „София квартет" се наложи като водещ камерен състав, спечелвайки признанието на публиката, медиите и критиците
По-голямата част от произведенията в репертоара на „София квартет" са показвани по Националната телевизия и записани от БНР, а много негови студийни записи са издадени на компактдискове в България, Гърция и Япония. Музикантите са осъществили световни премиери на редица нови произведения, написани специално за „София квартет": по три квартета от Александър Попов, Михаил Пеков и Ценко Минкин, произведение на Тацуя Коумадзаки и четири струнни квартета на известния гръцки композитор Димитрис Темелис.

Задграничната концертна дейност на състава обхваща Европа и Азия, като нееднократни са концертите му в Австрия, Франция, Япония, Гърция, Македония, Сърбия, Черна гора, Чехия.

Голямо признание за интензивната концертна дейност и високи изпълнителски постижения на „София квартет" е най-високото музикално отличие у нас – „Кристална лира" на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004 г.

Камерната формация е носителят на Националната награда "Златен квартет" на името на „Акад. Марин Големинов" за 2017 година.

 

◊ КАКВО ПРЕДСТОИ

Близки фестивални участия:

• „Софийски музикални седмици"
За Международния фестивал „Софийски музикални седмици", музикантите от „София квартет" са заложили на „Класика в жанра" -  Моцарт - "Дисонанси" и Бетовен - кв. оп. 18, № 6.
6 юни, 19 ч., Камерна зала България
Билети на касата на Зала България и онлайн на epay.bg
 
• „Славейкови дни" в Трявна
Грандиозно шоу очаква жителите и гостите на Трявна за фестивала "Славейкови дни". На площада пред Часовниковата кула, "София квартет", Васил Петров и Олга Динова, ще взривят публиката с невероятен спектакъл. В програмата - евъргрийни и танга.
9 юни, 21 ч., площад пред Часовниковата кула
Вход свободен
 
За новия сезон:

Музикантите от „София квартет" се готвят за поредния силен, богат на нови проекти и включващ известни гости, сезон.

• „Концертите с дрескод", превръщащи строгата концерта зала в място за изискани забавления с танци и вино, ще бъдат неотменима част от програма на камерната формация. Специални гости в различните издания ще са - Людмил Ангелов, JP3 и много други популярни звезди от българската и световна класическа и поп сцена.

Проектът ще бъде разгърнат и в още една посока. С „Концерти с дрескод" за деца, квартетът се насочва към една нова целева група. Събитията за малчугани и техните родители имат за цел да изградят интерес и любов към класическата музика и да създадат ново поколение – публика на великата музика.

По достъпен и забавен начин малките гости на съботно-неделните матинета ще се запознават с интересни факти за велики композитори, ще слушат техни произведения, ще узнават разликите между струнните инструменти, техния звук и характерни особености.

Както „Концерти с дрескод" за възрастни, така и образователните сутрешни събития за деца, ще задават различен дрескод за всяко издание и ще предлагат възможност за танц.

Повече за предстоящия сезон на www.sofiaquartet.com
 

 

Автор:
Надежда Герова
Публикация:
25.05.2018 г. 14:14
Посетено:
1180
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/27811-sofiya-kvartet-sas-zlatno-pero-za-prinos-kam-balgarskata-kultura