Награди

Носители на Литературната награда „Дамян Дамянов” 2018

Наградата “Дамян Дамянов” получава Васил Славов за поетичната книга "Следверие"

Продължава традицията за връчване от община Сливен на литературното отличие от Националния конкурс за поезия на името на видния български творец Дамян Дамянов. Културното събитие се организира в памет на родения в Сливен автор от неговата съпруга и общината - с подкрепата на Издателска къща „Жажда”, връчваща наградата „за дебют."

Носителите през настоящата година получиха призовете си на тържествен ритуал в зала „Сливен”, в присъствието на кмета Стефан Радев, както и на председателя на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев и на зам.-кмета по образование, култура и хуманитарни дейности, Пепа Чиликова.

Наградите на името на лирика Дамян Дамянов са присъдени от жури с председател Надежда Захариева и членове – творци, родени в Сливенския и Ямболския край: Деньо Денев, Тенко Тенев, Валентина Радинска, Желяз Кондев. В приветственото си слово към организаторите и участниците сливенският градоначалник каза: „Дамян Дамянов е едно от най-ярките дарования на Сливен. Нашият град винаги е имал могъщи творци на словото. Д. Дамянов е може би един от най-лиричните, най-нежните певци на Сливен. Радвам се, че отново имаме повод да си припомним това, което е писал и правил, винаги живял с мисълта за нашия роден град!”

Наградата “Дамян Дамянов” през настоящата година е присъдена на живеещия от години в САЩ Васил Славов, (роден в София и възпитаник на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, специалност „Английска филология”). Той я получава за своята книга със стихове „Следверие” (ИК „Факел”, С., 2017.). Изпод перото му са излезли сборник с разкази и новела и няколко книги - със стихотворения. Негови преведени на английски език творби са представяни в Англия и САЩ. В България два пъти му е присъждана Националната поетична награда „Биньо Иванов”, както и съпътстващата – от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев” (2016 г.).

В изпратено писмо, огласено от Пресцентъра на община Сливен, той благодари на журито и организаторите, споделяйки радостта си от удостояването и извинение за невъзможността да я получи лично: И днес, позволявам си да посветя наградата, високата и красива награда, с която ме удостоихте, на баща си - на Атанас Славов, отдал живота и таланта си на този трептящ под сиянието на Сините камъни град. Да, Сливен е и ще бъде! – ще остане нашето Отечество, независимо от разстоянията, независимо от всичко!”, завършва авторовото вълнение с редовете отдалече.

Бе огласено и желанието на Васил Славов наградата, в целия си размер, да бъде отдадена за подпомагане на творци, които нямат средства да публикуват книгите си, позовавайки сеи на моралното кредо на Дамян Дамянов: „Така би поискал той!”

Издателска къща „Жажда” в Сливен (стопанин Желяз Кондев) връчи отличието за дебют на поетесата от Кърджали Виолета Кръстева, възпитаник на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и член от 1979 г. на Дружеството на писателите в града. Призът й е присъден за излязлата през 2017 година стихосбирка „Илюзиите не умират” в сливенското издателство. Авторката е удостоявана с отличия за поезия от конкурсите за учители-творци; свои творби публикува в антологии, списания и алманаси.

На церемонията по връчването на наградите „Дамян Дамянов” своето изкуство показаха пред присъстващите участници от Клуба за поп и рок-изпълнители „Ритъм” (Иван Едрев, Траяна Петкова и Станислав Илиев). Техен вокален педагог е Елена Пеева.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
22.05.2018 г. 15:04
Посетено:
1209
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/27786-nositeli-na-literaturnata-nagrada-damyan-damyanov-2018