Награди

Носители на наградата „Константин Константинов” - 2018 г.

Божана Апостолова с награда за цялостен принос

◊ НАГРАДА "КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ" 2018

Връчваната по време на Националния фестивал на детската книга в Сливен награда на името на видния писател Константин Константинов бе присъдена и през настоящата година. Тя включва пластика и парична сума и с нея се удостояват деятели в сферата на книгоиздаването за деца, в следните категории: „автор”, „илюстратор”, „издателство” и „за цялостен принос”. Жури с членове: Луизина Савкова (главен експерт в Дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в Министерство на културата), Весела Фламбурари – писател, Петър Станимиров – художник и директорът на РБ „Сава Доброплодни” в Сливен д-р Росица Петрова-Василева, отличи отново в майските дни на 2018 година творци с приноси в тази сфера.

По традиция наградите се връчват от ръководителите на община Сливен на тържествената церемония и концерт-спектакъла по време на културното събитие (част от програмата на Майските празници „Сливенски огньове”) - в препълнената голяма зала на Драматичен театър „Стефан Киров”.

• В категория „за цялостен принос” - за дейността си по сътворяване примамливия свят на книги за малките читатели и за издаването им, престижната награда е за писателката Божана Апостолова. Разностранни са изявите й в сферата на създаване на книги за всички възрасти (издаване, подпомагане, рецензиране, представяне), както и обществената дейност за развитие културата на Пловдив и България. Собственик е на Полиграфически комплекс в Града  под тепетата, на ИК „Жанет-45” и студио „Стандарт”; управител - на фондация „Изкуство без граница”. По нейна инициатива и с усилията й се организират ежегодно националните прояви „Пловдив чете” и „Младият Пловдив чете”, на които е съучредител. Създава годишната литературна награда за поезия „Иван Николов”.

Публикувала е 14 поетически и белетристични книги, както и  произведения за деца, сред които „Човекът с небето” (2002) и „Чудото на сензорите” (2010). В годините от 2012 до 2017 поднася на малките читатели  последователно единадесет книги, посветени на Малката Голяма Божана и нейните необикновени случки и преображения в пътуването към себе си, съзряването и света, наситени с богат познавателен заряд и изграждащи усет към красивото в живота и човешките взаимоотношения. Божана Апостолова е носител на приза „Константин Константинов” в категория „автор” (2013 г.) През 2017 г. излязоха от печат книгите й за деца „Малката Голяма Божана и най-щастливата Коледа” и „Малката Голяма Божана и кентавърът Хирон”.

Удостоена е с най-високите държавни отличия за плодотворната си дългогодишна дейност в сферата на културата, както и с престижни награди за литературно творчество: през 2011 г. - с орден „Св. св. Кирил и Методий” - огърлие; с Националната награда „Христо Г. Данов” (за „цялостен принос в българската книжовна култура,” 2010 ; с наградата „Золотая муза” – за лично творчество и принос в българо-руските културни взаимоотношения (2008 г.). Получила е високи национални призове, сред които литературната награда „Пловдив”( 2002 г.). Наградата за поезия „Златен ланец” на в-к „Труд” й е присъдена в 2006 г., а Националната литературна награда „Милош Зяпков”- през 2011 г.

• В категория „автор” наградата на името на видния български писател Константин Константинов се отрежда на Асен Сираков - за издадената през 2017 година книга за деца „Приказка за една Плишимура, която дори не приличаше на Плишимура”. Възпитаник e на Софийския университет „Св. Климен Охридски” (специалност „Руска” и „Българска филология”). Многопосочни са творческите интереси, търсения и професионални изяви на твореца: писател, преводач, драматург, журналист (изявен автор и водещ популярни предавания по БНР и БНТ ). Изпод перото му са излезли 12 книги за възрастни в различни жанрове; разнолики са творческите му пориви в сферата на музиката, като създател на авторски и естрадни песни, на пиеси за пиано,  концерт за пиано и оркестър.

През 2009 г. излиза от печат римуваната му книга  за деца „Приказки за малък Мечо или кога Зайо спи зимен сън”, като в последните години следват „Приказка за малката Слоница” (2016 г.) и „Приказка за една Плишимура, която дори не приличаше на Плишимура” (2017 ).

През 1992 г. му е отредена в Харманли Голямата награда ПОКИ (за поезия ). Получава Grand Prix – Журналист на годината (“Репортер 7”, 1995 г.), като високата награда получава през същата година и в раздел „Радио” (Барселона). Удостоен е със „Златно перо” за постиженията си  в литературата и публицистиката (София, 1996 г.)

• В категория „илюстратор”, за работата си по оформление на книгата „Колко е часът? Наръчник за времето”, (2017 г.), наградата „Константин Константинов”  се връчва  на художничката Мая Бочева. Завършила е специалността “Анимационна режисура” в Нов български университет – София, изявява професионалните си интереси с активна дейност в сферата на илюстрацията на книги, учебни помагала, комикси и списания. „Кой светна луната” - първото по рода си мобилно приложение, е нейно творение, насочено за децата. Осъществява реализацията си и като създател на рекламни клипове, аниматор по различни анимационни проекти и автор на интерактивни приложения. Услугите й на илюстратор са ползвали световноизвестни  компании, като „Майкрософт” и „Дисни”, както и утвърдени родни издателства в създаването на книги за малките читатели, сред които „Фют”, „Пан”, „Дамян Яков”,  „Жанет-45”, „Софтпрес” и др.

• В категория „издателство” наградата „Константин Константинов” 2018 не бе присъдена.  

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
09.05.2018 г. 12:13
Посетено:
1590
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/27667-nositeli-na-nagradata-konstantin-konstantinov-2018-g