Награди

Авангардистът Венцислав Занков връчва Железен орден за съвременно изкуство 2018

1 май 2018, 18 часа, ONE Gallery - София

Авангардистът Венцислав Занков връчва Железен орден за съвременно изкуство 2018

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 1 май 2018 година от 18 ч. в галерия ONE се връчва за девети път „Железен орден за съвременно изкуство" на художник и събитие, касаещи друг поглед върху съвременното българско изкуство, което е извън полезрението на масмедиите и официално представената култура и изкуство, но с ясен принос към тях.

Мотивацията за избора на артиста за 2018 е преди всичко в търсене на истинността в изкуството, професионализма и качеството на работа, уникалността в подхода и актуалността му към настоящето като живот, споделя Занков.

Социалното и политическото състояние на живеенето е разочароващо, индивидуалните усилия, бунт и протест са доведени до безсмислие, безпредметни са. Дискурсивите практики в съвременното ни изкуство са доведени до визуални карикатури, и коментари на политическо коректно поведение. Изкуството е обезсилено. Художникът и единствената смислена неговата реакция е в отказ да участва в изродената ни социална, политическа и културна реалност. Остава природата, оставя я тя да действа вместо него.

Носителят на отличието през 2018 - същият този художник преди години, прекарвайки през собствената си телесност социалното като лично битие и преживяване, създаваше феномени в съвременното ни изкуство, разпознати и по световни арт форуми. Днес оцеляването на духа минава през отказ и вътрешна емиграция, напускане, изоставяне на изкривеното до уродливост от посредственост, наглост, некадърност, простотия, конформизъм, цинизъм, официално официозно, кичозно културно поле на обществeното ни битие. Солта на живота е вече някъде другаде.

ONE Gallery се намира на ул. „Ив. Вазов" 14 в София. 1 май е и рожденият ден на Занков.

 

◊ НОСИТЕЛИ НА ОТЛИЧИЕТО

2017

Косьо Минчев

Въплътена страст

В съвременното изкуство в  своята концептуализирана, дискурсивна и технологизирана версия, човешкото присъствие като страст отсъства. Страдащата, търсеща, болезнена  човешка същност ако не е политически коректно опакована, не представлява интерес. Посланията не се занимават с екзистенциалните въпроси на отделния човек дори и ако е художник; дехуманизирано изкуство, в което душата на човека е непотребна. И ако има изкуство, то би трябвало да е въплътено вълнение като същност на човешкото. Трудността на въплъщаването е в откриване на формата му. Талантът е в усета и моженето. Гениалността е пак там.

Железен орден 2017 отива при човек, който успява да осмисли и изкаже в обем, форма и материал до болка познати, но и трудно назовими състояния на човешката душа и духът които им вдъхва живот и в експресивно агресивно и боравене с форма и материал  връща на живот идеята за скулптурата извън дизайна и технологиите, сувенира или паментикарството...

2016

Сдружение „Изкуство в действие" и неговият основател и двигател през последните 25 години проф. Орлин Дворянов, отговарящи на въпроса дали има практики в нашето съвременно изкуство, заявили се в еуфорията на промяната в началото на 90те, упорито оцеляващи и устояващи на налягането на „експорт-импортното" и „проектното" в изкуството.

2015

Дан Тенев

Като единствен български артист, работещ в областта на „ленд арт" и концептуално изкуство, надхвърлящ мащабите на локалното и национално мислене и действие.

2014

Росица Гецова и Спартак Дерменджиев

Росица Гецова като автор и организатор на културно пространство – галерия „Аросита", фокусирано върху стойностно представяне на актуално изкуство в неговото многообразие.

Спартак Дерменджиев

. За „Краят на света" „Fin du Monde" 2013

. За инициативата и идейният му проект за паметник на Георги Марков на площад „Журналист", (който по неизвестни причини не се реализира, заменен с друг, наложен от спонсора)

. За моралната и социална ангажираност относно случващото се в България през последните две десетилетия, проявени  в неговите самостоятелни изложби

2013

Иво Димчев. За изключителен световен принос към съвременните пърформативни практики. (Просто е голям)

2012

Орденът е даден посмъртно на Руен Руенов за неговата критическа, кураторска и организационна дейност, касаещи разбирането и популяризирането на съвременни форми в изкуството, като акцията, пърформанса , хепънинга и инсталацията.

2011 

Д-р Галентин Гатев, който в годините на прехода осъществява мащабни проекти като  „Другият аромат", „Колоритът задължителен", "Corpus Alienum", „Скрита триизмерност", „Вагон за особено внимание", „В защита на твърдия материал", „Движение с черна кутия", „Двигатели с регионално предназначение" - изложби, артистични дейности и акции, с които авторът изпробва как да се мисли ролята на изкуството в осъзнаване на съвременните реалности.

2010

Първи кавалер на ордена става Веселина Сариева, успешно развила проекта за Нощта на галериите и музеите в Пловдив, както и с кураторската си и публична дейност в областта на съвременното изкуство.

***

Архив на връчванията от основаването на Ордена в youtube
https://www.youtube.com/playlist?list=PLjmM_A0Vl_BQyGYzCTMWxrDJGhJVpr2Ii

Инициатива на „Фондация за съвременно изкуство Венцислав Занков"
http://foundation.zankov.info/
http://foundation.zankov.info/mobile/

 

Автор:
Фондация за съвременно изкуство Венцислав Занков
Публикация:
28.04.2018 г. 15:33
Етикети:
СофияONE GalleryВенцислав Занков
Железен орден за съвременно изкуство 2018
Фондация за съвременно изкуство
Посетено:
1165
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/27590-avangardistat-ventsislav-zankov-vrachva-zhelezen-orden-za-savremenno-izkustvo-2018