Награди

Предаването "Денят започва с култура" е носител на наградата "Рицар на книгата"

За популяризирането на книгата и четенето в България

◊ СЪБИТИЕТО

Днес - 23 април в 19:00 часа, в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария Луиза" 16), Асоциация „Българска книга“ (АБК) ще връчи почетната статуетка „Рицар на книгата“ за петнадесети път. Наградата се присъжда за изключителни  заслуги в областта на книгите и четенето през предходната година, като носител на званието за 2017 г. е „Денят започва с култура“ на  Българската национална телевизия.

В началото на 2018 г. българските издатели и книготърговци, членуващи в Асоциация „Българска книга“, присъдиха званието „Рицар на книгата“ на предаването „Денят започва с култура“, за популяризирането на книгата и четенето в България.

„Денят започва с култура“ е предаването, в чийто фокус попадат не само книгите, а и всичко свързано с тяхното създаване – оформление, стил, жанр, проблематика, касаеща миналото и бъдещето на нацията. То провокира много млади хора да започнат да четат и да ценят книгите. В предаването се водят професионални обсъждания и се дава гласност на безкомпромисни коментари, които въвеждат зрителите в света на книгите. С вещина се дискутират и проблемите на книгоиздаването и книгоразпространението.“

Наградата ще бъде връчена от кмета на Столична община, г-жа Йорданка Фандъкова и миналогодишен носител на званието.

„Рицар на книгата” е награда, учредена през 2004 г. от издателство „Сиела". След 2006 г. правата за организиране на събитието  и връчване на наградите са прехвърлени на Асоциация „Българска книга”. Тя е най-голямото обединение на книгоиздатели и книготърговци в страната, в което членуват над 120 юридически лица, произвеждащи  повече от 90% от книжната продукция в България.

Наградата се връчва по случай Световния ден на книгата и авторското право под егидата на ЮНЕСКО (23-ти април), като в България  този ден бележи и края на Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“, започваща на 2 април, Международния  ден на детската книга.

Кампанията се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация и  Министерството на образованието и науката, като е част от Календара на културните събития на Столична община за 2018 г.

Церемонията по връчване на наградата „Рицар на книгата“ ще се  състои на 23 април, понеделник, от 19:00 ч. в галерийното пространство на Триъгълната кула на Сердика (бул. "Княгиня Мария  Луиза" 16), в присъствието на миналогодишни носители на званието и официални гости. Водещ на церемонията е Драго Симеонов, с музикалното участие на Джаз формация „София“.

Вход с покани.

Автор:
АБК
Публикация:
23.04.2018 г. 13:16