Награди

Николай Милчев е носителят на Националната награда за поезия „Теодор Траянов“ 2018

Награда се присъжда за стихосбирката "Ти и котките следобед"

Николай Милчев е носителят на Националната награда за поезия „Теодор Траянов“ 2018

 

◊ НАЦИОНАЛНА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА "ТЕОДОР ТРАЯНОВ" 2018

Николай Милчев е носителят на Националната награда за поезия „Теодор Траянов“ 2018

На 30 януари - рождения ден на Теодор Траянов, на официална церемония в Пазарджик бе обявен новият лауреат на Националната награда за поезия „Теодор Траянов“ 2018.

Националната литературна награда "Теодор Траянов" е учредена през 2012 година, когато се навършват 130 години от рождението на поета Теодор Траянов (1882-1945). Наградата се връчва на 3 години.

Носители на наградата досега са били: 2012 г. - Марин Георгиев и Валери Станков, 2015 година - Валентина Радинска и Андрей Андреев.

Тази година жури в състав Никола Иванов (председател), Елена Деянова и Борислав Иванов, реши с Наградата да бъде удостоен Николай Милчев за стихосбирката "Ти и котките следобед".

Литературният критик Никола Иванов аргументира решението на журито така: "Поетът Теодор Траянов, който е наш съгражданин, се определя като един от първите и водещи символисти в националната ни лирика, заедно с Яворов, Дебелянов, Димитър Бояджиев, Николай Лилиев, Людмил Стоянов, Емануил Попдимитров и останалите. Те издигат българския символизъм до европейско ниво и правят така, че националната ни символистична поезия да не отстъпва на който и друг да е литературен символизъм. При тях българският стих достига до съвършенство във формално отношение и перфектна музикалност.

Траянов е най-последователният български символист, за него символизмът е преди всичко философия. Цялото му творчество е подчинено на стройна концепция – достигане на универсалното чрез пълното изживяване на индивидуализма.

Азбучна истина е, че номинираният, а още по-важно награденият трябва да бъде от творческия натюрел на този, на чието име се присъжда съответната Награда, да е близък по стойност до патрона на наградата, да е от една и съща творческа „кръвна група” с него. (...) Комисията изхождаше именно от разбирането, че наградената книга и автор трябва да бъдат близки по творчески натюрел и стойност до патрона на Наградата. Най-пълно съответствие и като художествена стойност и като символистични елементи открихме в книгата на Николай Милчев „Ти и котките следобед”. Милчев е фин поет, нюансиран, дълбок.

Николай Милчев е много специфичен и физиономичен поет. Той е посвоему автентичен и трудно може да бъде сбъркан с друг автор, защото напълно е съхранил своята творческа автономност и индивидуалност. Ако потърсим неговите предходници в литературата, то ще ги открием преди всичко в поетите символисти. Със символистите Николай Милчев е близък най-вече с поетичния си финес, с чувството си към детайла, с безупречния си както класически, така и свободен стих. Николай Милчев може да види поезия във всяка ситуация и да я изрази в стихове. Щедрото му въображение е в състояние да открие невидимото в наглед невъзможни ситуации. Със стиховете си той предизвиква почуда и удивление. Понякога поетичните му творби граничат с виртуозност. Непредсказуемо причудлив е образният му език, който непрекъснато изненадва с оригиналност." 

Николай Милчев благодари за честта и каза: "Когато си мисля за Теодор Траянов, в съзнанието ми се раждат думите на евангелиста Йоан: „В началото беше Словото и Словото беше у Бога и Словото беше Бог." В Евангелието на българската поезия Траянов вероятно би написал така: „В началото беше красивото слово, изящното слово. И Словото беше у Бог. И изящното слово беше Бог. (...) Мисля си, че в поезията на Теодор Траянов са всичките тези четири страни – и човешката страна, и царското достойнство, и жертвеността, и висотата и божествените тайни на Словото.

В Евангелието на Йоан има два момента, които липсват в останалите евангелия. Първият е срещата с жената, обвинена в прелюбодействие. Предвижда се жената грешница да бъде пребита с камъни. Христос казва: „Който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък върху нея.“ Така се проявява най-характерната черта на християнството – всеопрощението.

Така постъпи и поетът символист Теодор Траянов – той превърна обвинения в несъвършенство български език в красива и всеопрощаваща поезия.“ (Целият текст на словото на Н. Милчев: https://kulturni-novini.info

 

 

Автор:
КН
Публикация:
30.01.2018 г. 20:04
Посетено:
2195
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/27072-nikolay-milchev-e-nositelyat-na-natsionalnata-nagrada-za-poeziya-teodor-trayanov-2018