Награди

Музикалните редактори на БНР с Голямата награда „Сирак Скитник“

Специален гост на церемонията беше председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

Музикалните редактори на БНР с Голямата награда „Сирак Скитник“

 

◊ ГОДИШНИ НАГРАДИ "СИРАК СКИТНИК"

Музикалните редактори на БНР бяха удостоени с Голямата награда „Сирак Скитник“ по време на тържествен концерт в Първо студио на Националното радио. Специален гост на церемонията беше председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева.

„Днес БНР навършва 83 години според указа, който е издаден през 1935 г. от цар Борис Трети. Но летоброенето може би започва малко преди това. Защото ние установихме, че в Европа повечето обществени радиа започват летоброенето си от момента на първото излъчване. А в България то е станало през ноември 1929 г. Така че, догодина ще отбележим 90 г. от първото радиоизлъчване“. С тези думи Генералният директор на БНР Александър Велев откри церемонията и даде думата на г-жа Караянчева.

„Много път сте изминали. Много неща сме чули от радиото, което обичаме, което ни информира, което има обществен и политически живот. Но то дава и културата на България. В годините с вашите радиотеатри, със Златния фонд, с прекрасните деца от Детския радиохор на БНР, които поканихме, за да открият председателството, вие трябва да сте горди че работите в БНР. Защото то е школа на млади журналисти, то е стандарт за професията. То е институция“, обяви председателят на 44-я Парламент.   

Музикалните редактори бяха отличени за проявен висок професионализъм и отстояване на обществения престиж на БНР при безпрецедентен натиск в началото на 2017 година по време на кризата с Музикаутор.

„Тази награда е за принос – преди всичко към достойнството на БНР. Тя е знак на уважение към едно необикновено усилие, обусловено от отдаденост, професионализъм и сериозен талант.

Голямата награда е и признание за качествата и уменията на тези великолепни радиопрофесионалисти, които не позволиха Българското национално радио да загуби своя глас и своето име“, каза председателят на Обществения съвет на БНР Райна Константинова, която връчи голямата награда „Сирак Скитник“ на музикалните екипи БНР. От тяхно име Елена Ангелова, Отговорен музикален редактор на програма „Хоризонт“ заяви: „Спомням си как ме извикаха в кабинета на Мартин Минков, за да ми кажат, че от 1-ви януари няма да имаме договор с „Мюзикаутор“ и няма да можем да пускаме почти никаква музика. Пълен шок! За два дни променихме вече готовата празнична програма – едните зареждаха народна музика, другите зараждаха класическа музика, третите – джаз, само това имахме право да пускаме. Не след дълго обаче български музиканти започнаха да ни преотстъпват правата си, за да можем да излъчваме тяхната музика. Тук е моментът за аплодисменти за тях“.

Наградата за радиожурналистика спечели Пламен Костов, автор и водещ на серията от предавания „Видин безпътният - кръстопът“ в Радио Видин.

„Едно от най-важните изисквания за добра радиожурналистика е умението да се открият и откроят същностните проблеми на  обществения и социален живот, да се поставят въпроси и да се търсят решения. Не е достатъчно просто да се маркира или отразява! Трябва да се търси в дълбочина, да се анализират причините, да се открои човешкото изменение, да се намери обществената значимост“. Това заяви Програмният директор на БНР Мартин Минков, който връчи наградата за радиожурналистика на водещия в една от най-младите радиостанции в системата на БНР – РРС Видин.

Новият сайт http://archives.bnr.bg , който предлага достъп до Архивния фонд на БНР, получи отличието за радио проект.

Александър Велев връчи наградата на директора на Архивен фонд Антон Митов с думите: 

„Архивът на Българското национално радио е звуковата памет на България за събитията и времето. За неговото събиране, съхраняване и обработка имат заслуга всички радио поколения  от 1935 година до наши дни. Но до 2017 година това огромно национално богатство беше достъпно само за професионалисти и изследователи“.

Със „Златен глас“ бе отличен новинарят Николай Петров. Наградата е учредена от Кеворк Кеворкян в памет на неговата съпруга и дългогодишен радиоводещ Надежда Дженева.

Годишните награди „Сирак Скитник“ са учредени през 2001 г. Те носят името на първия директор на Радио София.

През годините нейни носители са били легенди като Вили Казасян, Георги Минчев, Валери Петров, Христо Недялков и Тома Спространов. Победителите се избират от членовете на Обществения съвет на БНР с тайно гласуване.

 

 

Автор: БНР
26.01.2018 г. 12:28
Посетено: 904
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/27053-muzikalnite-redaktori-na-bnr-s-golyamata-nagrada-sirak-skitnik