Награди

Поетът Борис Христов е носител на първата Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“

Награда в памет на проф. Богдан Богданов

Поетът Борис Христов е носител на първата Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“
Проф. Славински, проф. Бочков и проф. Тодоров


На 2 ноември 2017 г. в Нов български университет се проведе церемония, на която проф. Антони Славински, Председател на Настоятелството на НБУ, присъди Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“, в памет на проф. Богдан Богданов, дфн, Президент на НБУ.

Проф. д-р Пламен Бочков, Ректор на НБУ, връчи дипломите на седем отлични дипломанти, а проф. Михаил Неделчев произнесе завладяващо слово за живота и дейността на проф. Богданов и за приноса му за развитието на образователната и културна среди. Гостите бяха изненадани от излъчения откъс от филм, в който проф. Богданов разказва за НБУ и за хуманитарните програми в него. Церемонията бе открита с музикален фрагмент от Йохан Себастиан Бах – Адажио от соната №1 за соло цигулка – в изпълнение на Александър Зайранов.

Проф. д-р Христо Тодоров, член на Настоятелството на НБУ и председател на журито, обяви носителя на Награда за хуманитаристика „Богдан Богданов“ – поетът Борис Христов. По негово желание паричната награда ще бъде отредена за стипендия на студент от НБУ.


"Като героя си от стихотворението „Следобедно кафе“, Борис Христов стои усамотено там някъде в полите на Родопите, защото иска едновременно да бъде и да не бъде в този наш свят. Вероятно няма по-трудно поприще от това да искаш с цялото си същество да те няма, да не си в устата на хората, в суетата на живота и в пустотата му, но в същото време да искаш светът да става по-добър, по-човечен и по-смислен.
 
„...Ще трябва сам градината да прекопавам
и сам вода да мъкна към изпръхналата суша.
А как бих искал с някого да разговарям,
кафе да му варя и в болките му да се вслушвам.“
     (последна строфа от „Следобедно кафе“,
     от стихосбирката „Вечерен тромпет“, 2004 г.)

Борис Христов успява да се съпротивлява на пошлостта в света и живота ни вече повече от 40 години. Целеустремено и жертвоготовно, с впечатляваща упоритост той не отстъпва от принципите си и „проповядва“ човещина и светлина. Съмишленик и приятел на проф. Богдан Богданов, Борис Христов е избран единодушно от журито на Наградата за хуманитаристика за пръв неин носител.
   
Сходствата между делото на двамата са много. Скромността им ги превърна в митологични образи за демократична България. Отдадени на словото и силата му, и двамата постигат, макар и бавно, макар и трудно, онова, което са вярвали, че трябва да се случи в България след тоталитарния режим.

Отпечатък от делото на Борис Христов има на много повече места и върху много повече неща от видимото. За българската среда и култура, той е като онзи исов глас, който крепи с упоритостта и твърдостта си цялата й конструкция. За колегите си в НБУ, такъв беше и създателят на университета проф. Богдан Богданов.

Парадоксално, но и напълно естествено, онзи, който е най-суров и строг със себеподобните си, всъщност най-силно ги обича и милее за тях. Като баща, Христов се сърди и не показва одобрение, трудно приема почести, страни от похвали, но заедно с това дава пример и се вписва в подсъзнателния ни по-добър и по-хуманен живот. Поезията му прониква дълбоко в българския свят, но изгражда въздействието си с тухлите на общочовешките ценности и качества. Иманентната доброта и човеколюбие във всичко, което създава Борис Христов, е основанието журито на Наградата за хуманитаристика да връчи отличието за 2017 година на поета.
Проф. д-р Христо Тодоров

Автор:
НБУ
Публикация:
03.11.2017 г. 13:15
Посетено:
2444
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/26579-poetat-boris-hristov-e-nositel-na-parvata-nagrada-za-humanitaristika-bogdan-bogdanov