Награди

Поетът Иван Цанев е носител на Голямата награда на Портал "Култура"

Портал "Култура" връчи за четвърта година награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката

◊ ГОДИШНИ НАГРАДИ НА ПОРТАЛ "КУЛТУРА"

На 1 ноември, в Деня на народните будители, Портал "Култура" връчи за четвърта година награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката.

В категорията  Проза  I награда получи Христо Карастоянов за „Послепис”, Жанет 45, за „неподражаемото му майсторство да превърне едни от най-важните глави от новата ни история в лично преживяване”. 

В категорията  Хуманитаристика  I награда получи книгата на проф. Ивайло Знеполски „Как се променят нещата. Истории с философи и историци”, том 1-2 Сиела, ИИБМ, която „чрез прочита на индивидуални съдби на интелектуалци от времето на комунизма по нов начин очертава полетата на съпротива срещу режима”.

Втора награда спечели Димитър Бочев за книгата „Несъгласни думи”, Хермес, заради  „неговите литературни и философски есета, посветени на боготърсачеството и изначалната битка на човека със злото”.

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ

Голямата специална награда на Портал Култура за 2017 г. получи Иван Цанев заради  „неговия значим принос в съвременната ни поезия и литературата му за деца”.

Специалната награда бе присъдена на Надежда Александрова заради „литературоведските й изследвания върху Николай Лилиев и Димчо Дебелянов, както и за цялата й плодотворна дейност като директор на Столичната библиотека и Националния литературен музей”.

Фондация „Комунитас” също връчи две специални награди. Специалната награда на фондацията за принос към гражданското общество, която се връчва за втори път, получи Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка, за „нейната професионална дейност  в подкрепа на социално уязвимите, допринесла за пробуждането на милосърдието в българското общество”. А Иван Станков бе отличен със специалната награда на Фондация „Комунитас” за книгата си „Улици и кораби”, Фабер, 2017, заради „изяществото на неговата проза, която, потопена в реката на времето, отваря прозорци, показвайки, че те са най-доброто място за живеене”.

 

Автор:
Портал Култура
Публикация:
02.11.2017 г. 18:53