Награди

Община Сливен връчи годишните си награди за празника на града

Голямата награда „Добри Чинтулов” 2017 получи проф. Ивайло Христов

Община Сливен връчи годишните си награди за празника на града


Община Сливен връчи годишните си награди, определени от обществени комисии в навечерието на празника на града – Димитровден.

На церемония в празнично украсената зала „Сливен” и на тържествения концерт-спектакъл по повод присъждането на отличията, за първи път прозвуча музикалният орган, монтиран наскоро. В концерта участваха Сливенският оркестър с диригент Димитър Караминков, смесеният хор „Добри Чинтулов” (диригент акад. Методий Григоров), органистът Мария Славова, оперните певци Беса Лугичи (сопрано) и Михаил Михайлов (тенор), както и артистите от Драматичния театър „Стефан Киров” Вяра Начева, Ивайло Гандев, Августин Демерджиев и Димитър Марков.

Кметът на община Сливен Стефан Радев връчи голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов” 2017 на проф. Ивайло Христов, артист. Носителят на наградата е сред едни от най-успешните и популярни български актьори и режисьори - с над 130 роли в театъра и киното. Професионалният му път започва на сцената на Драматичния театър в Сливен, където участва в над 20 постановки. „Хиляди пъти съм се качвал на сцена, но никога не съм бил толкова развълнуван. Всяка плочка, всяко дърво тук свързвах със свой спомен. Разбрах как се е чувствал Одисей, като се е върнал в своята Итака. И се заредих с нова енергия. Колко е хубаво човек да се връща към началото! Ето това ми се случи днес. Имах един прекрасен ден и затова благодаря!”, каза Ивайло Христов.

Наградата за стопанска инициатива на името на първия български индустриалец Добри Желязков–Фабрикаджията представи председателят на Общинския съвет Димитър Митев. Носители на наградата за 2017 г. са управителите на „ХЛ – Топмикс“- ООД Пламен Даскалов, Стефан Колев и Йенс Рейман. Отличието получи Ваня Бахчеванова, прокурист на фирмата. „Тази награда е доказателство, че добре свършената работа не остава незабелязана. Решението ни е да дарим на Дневния център за деца с увреждания в кв. „Дружба” паричния ѝ еквивалент, като всеки от екипа на компанията ще добави към сумата лични средства. Благодарим, че имаме възможност да направим това”, каза тя.

Заместник-кметът по икономическо развитие в община Сливен Стоян Марков връчи наградата „Д-р Иван Селимински“ на доц. д-р Ружа Маринска, преподавател по история на изкуството в Националната художествена академия и Нов български университет, (за която в отделна кореспонденция  уведомихме читателите на LiterNet.) Тя активно изследва творчеството и жизнения път на сливенски творци–художници-класици: Димитър Добрович, Сирак Скитник, Донка Константинова, Николай и Иван Абрашеви, Добри Добрев и др. Ружа Маринска сподели мнението на една от най-големите изследователки на Европейския романтизъм, която е получила книгата ѝ за Димитър Добрович. „Нейната оценка за художника ме кара да мисля, че ние не трябва да имаме никакви комплекси, а просто всеотдайно, задълбочено да се занимаваме с творчеството на нашите големи фигури и да се опитваме да ги покажем на големия свят”, каза доц. Маринска.

Отличието „Милосърдие” тази година е за собственичката на пътническа агенция „Дорис“ Тодорка Енева. Наградата ѝ връчи заместник-кметът на община Сливен по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Дора Енева осигурява безплатно пътуване с автобусите на „Дорис” на онкологично болни хора от Сливен до Стара Загора и обратно. Извън благотворителността си в социалната сфера, тя е изпълнила и няколко безвъзмездни проекта в полза на децата и образованието. „Ако всеки от нас стори по нещо малко за града, със сигурност ще направи Сливен по-добро място за живеене. Ще върнем децата си тук, в техния град, където им е мястото”, каза Дора Енева.  

Сливенци получиха поздравление за празника от Президента на Република България Румен Радев. „Продължавайте всички заедно да градите модерния облик на Сливен и да полагате усилия за неговото съвременно развитие”, подчертава той. Поздравителни адреси до кмета и гражданите за Димитровден се получиха от председателя на 44-то Народно събрание Димитър Главчев, от министър-председателя Бойко Борисов,  от Сотир Цацаров – главен прокурор на Република България, инж. Румяна Михайлова – изпълнителен директор на ИА „Главна инспекция по труда”, от кметове на съседни градове и директори на регионални структури.

Гости на тържествената церемония бяха народният представител от 21-ви Сливенски многомандатен избирателен район Десислава Танева, областният управител на област Сливен, председателят на Общинския съвет, официални делегация от побратимените градове Гера и Тернопол и много граждани.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
26.10.2017 г. 14:46
Посетено:
1281
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/26532-obshtina-sliven-vrachi-godishnite-si-nagradi-za-praznika-na-grada