Награди

Годишни награди "Достъп до култура" 2017

По случай 12 август 2017, обявен от ООН за Международeн ден на младежта

◊ ГОДИШНИ НАГРАДИ "ДОСТЪП ДО КУЛТУРА" 2017

По традиция, по случай 12 август, обявен от ООН за Международeн ден на младежта, Българската асоциация на работодателите в областта на културата и Граждански институт ще обявят официално и връчат годишните награди за 2017 „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура чрез иновативни проекти.

Официалната церемония по връчване на годишните награди „ПроКултура“ ще се състои на 11 август 2016 година на сцената на „Международен джаз фестивал Банско“ преди концерта Candy Dulfer & Band (Netherlands)

За носители на наградите „Достъп до култура“ за 2017 година Комитетът по номинациите определи следните иновативни проекти:

• Категория „Национален културен институт“
Национален военноисторически музей
– проект МОИТЕ ПРЕДЦИ НА ВОЙНА

Категория „Общински културен институт“
Художествена галерия  „Станислав Доспевски”, Пазарджик
– проект ЗЛАТНА СПИРАЛА

Категория „Община“
Община Благоевград 
- проект „ТАРА-РА-БУМБИЯ“ и проект „FRANCOFOLIES“

Категория „Културна организация“
Фондация Ден Гри
- проект ЛЯТНА ТЕАТРАЛНА АКАДЕМИЯ ЗА ДЕЦА В РИСК

Категория „Образователна организация“
Софтуерен университет
– за инициативата SOFTUNI CREATIVE

Категория „Гражданска организация“
Сдружение „ОбзорАрт”
– проект МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ИЗКУСТВА „МОРСКО КОНЧЕ - ОБЗОР

Категория „Медии“ (телевизия, радио, интернет)
Българска национална телевизия
– проект ГОЛЯМОТО РОК МЕЖДУЧАСИЕ

Категория „Дигитални иновации“
ЕдуТехФлаг – проект МУЗИКАЛЕН ХАКАТОН БЪЛГАРИЯ

Допълнителна информация за Националната кампания „Достъп до култура“ може да получите на тел.: 0887 652 131 – д-р Момчил Георгиев, Генерален секретар на БАРОК

www.barok.bg
https://web.facebook.com/dostapdokultura


◊ ЗА НОСИТЕЛИТЕ НА ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ „ПРО КУЛТУРА“ ЗА 2017

Национален военноисторически музей – проект МОИТЕ ПРЕДЦИ НА ВОЙНА, осъществен с подкрепата на Министерство на културата, даде възможност на близо 3000 младежи в сътрудничество с музейни експерти, да създадат пътуваща изложба, на база проучвания на семейните им архиви и запознаване с широк спектър умения, използвани в музейния бранш. В рамките на пет месеца екип от музея разговаря с учениците от няколко софийски училища за възможността да бъдат съучастници в работата на музея по издирване, анализ и използване на историите, съхранявани в семейната и родова памет и архиви, за подобряване собственото им, и това на широкото общество разбиране за човешката страна на големите процеси и събития, познати като национална и световна история.

Художествена галерия „Станислав Доспевски”, Пазарджик – проект ЗЛАТНАТА СПИРАЛА. Цялостната дейност на галерията е превърнала общинския културен институт в предпочитано пространство за интелектуални събития – концерти, представяне на книги, връчване на Национални награди за поезия и образователни събития – открити уроци, лектории, научни конференции. Вдъхновяваща иновация е проектът „Златната спирала”, чрез който галерията приобщава млади талантливи хора в сферата на изкуствата – изобразително, приложно изкуство, реклама, музиканти - изпълнители, любители фотографи, поети и писатели и т.н. Участието в дейностите на галерията със своя интелектуален труд привлича млада публика и в залите и събитията на една градска галерията.

Община Благоевград – проект ТАРА-РА-БУМБИЯ и проект FRANCOFOLIES
Проект „Тара-ра-бумбия“ е фестивална платформа за млад театър, организирана от Община Благоевград. Тази година в града от 11 до 21 май в залите на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ ще се проведе неговото четвърто издание От 2013 г. насам, в рамките на събитието през май, в града гостуват едни от най-интересните заглавия от театралната сцена в България.
През 2015 година престижният фестивал за съвременна френска музика FRANCOFOLIES беше възстановен от Община Благоевград след близо 20-годишно прекъсване и се реализира като изключително успешен проект. Фестивалът има изнесени издания и в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, а Благоевград стана шестата дестинация в света. Съпътстващата програма на фестивала трета година поред включва и младежки модул, в който взимат участие френскоговорящи ученици от цяла България. Те се събират в Благоевград и в продължение на 2 дни обменят опит, беседват и мерят сили в дебати и състезания. Това е още един от начините да привлечем и приобщим младите хора, и като аудитория, и като участници в един раздвижен и културен международен проект, какъвто е Франкофоли. Друг начин за насърчаване и включване на младите към концепцията на фестивала е подбора на доброволчески екипи, които активно взимат участие при подготовката и изграждането на бекстейджа на звездите, кетъринг зоната, зоната за отдих. Те също участват в последния етап от PR-кампанията, както и придружават и упътват световно известните звезди при престоя им в Благоевград.

Фондация Ден Гри - проект ЛЯТНА ТЕАТРАЛНА АКАДЕМИЯ ЗА ДЕЦА В РИСК е иновативна инициатива, която под ръководството на театралната режисьорка Елена Панайотова ежегодно събира артисти от България, Европа, Америка и Африка, които са насочили вниманието си към ролята на изкуството в съвременното общество като средство за социална промяна. Целта им е върху ценностите на изкуството да се изгради мост за общуване и интеграция, както и да се стимулира междуличностната и междуетническата толерантност. Проектът Лятна Театрална Академия за Деца в риск представя на практика и популяризира иновационен модел за работа с деца в риск и социално неравностойно положение чрез средствата на изкуството, както и създава условия за превръщането му в устойчив модел за работа с рискови групи.

Софтуерен университет – за инициативата SOFTUNI CREATIVE, която е първата по рода си академия за дизайн, криейтив и визуализация. Тя дава началото на практически насочена цялостна програма, покриваща сферите на графичния и уеб дизайн, видео ефектите и видео монтажа, 3D анимацията и визуализацията. Програмата дава възможност на своите курсисти да се докоснат до магията на различните сфери от визуалните изкуства и да придобият фундаментални умения, необходими за бъдещото им професионално развитие.

Сдружение „ОбзорАрт” - проект МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ИЗКУСТВА „МОРСКО КОНЧЕ - ОБЗОР, учреден през 2012 година от група неправителствени организации, които работят за и с младежи, за тяхното личностно развитие и реализация, чрез средствата на изкуствата. Инициативата е на Сдружение „ОбзорАрт”, а повече от 12 организации, институции от страната и структури на местната власт на територията на гр. Обзор и община Несебър станаха съмишленици и партньори. Фестивалните събития се провеждат ежегодно през последните дни на м. юни и началото на юли. Над 700 младежи от България, Македония, Турция, Румъния, Русия, Украйна, Естония, Беларус, Франция и други страни всяка година представят своето изкуство на откритата амфитеатрална сцена на гр. Обзор, на театралната закрита сцена на градския салон и останалите алтернативни пространства. Фестивалът е многожанров, но най-добре са представени музикалното и танцовото изкуства. Философията на Международния фестивал „Морско конче” в гр. Обзор е да насърчава творческото и междукултурното разбиране за изкуството. Събитието дава изява на младежки творчески състави и индивидуални изпълнители, за да окуражи стремежа им за проактивен и пълноценен  живот, чрез изкуството.

Българска национална телевизия – проект ГОЛЯМОТО РОК МЕЖДУЧАСИЕ е иновативен телевизионен формат, в който тринадесет училищни рок групи преминаха през оспорвана музикална надпревара за титлата най-добрата млада банда на България. „Голямото рок междучасие“ се излъчваше всяка сряда от 21:00 часа, веднага след централната емисия новини „По света и у нас”. В рамките на пет тематични лайфа групите се изправиха в конкурентна битка както за вниманието на журито, така и за любовта на феновете. След първия епизод, с групите беше проведен „кемп“ за повишаване на техните музикални и сценични качества, с помощта на ментори, вокални педагози и стилисти. В рамките на състезанието на участниците отговориха много и вдъхновяващи музикални предизвикателства.

ЕдуТехФлаг – проект МУЗИКАЛЕН ХАКАТОН БЪЛГАРИЯ има за цел да събере заедно програмисти, музиканти, художници, учени, композитори и всички хора, които обичат музиката и технологиите да работят заедно за осигуряване на по-широк достъп до култура на младите хора. „Двигателят“ е Милена Крумова, която през 2015 г създава ЕдуТехФлаг - компания, чиято мисия е да създава и подпомага ефективното използване на интелигентни (Smart) и модерни практики в областта на образованието. Тя е инструктор в UDEMY и инициатор на националния конкурс за STEM науки в училище.

Автор:
Тина Коилова
Публикация:
12.08.2017 г. 08:58
Етикети:
Посетено:
1829
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/26174-godishni-nagradi-dostap-do-kultura-2017