Награди

Доц. Снежина Петрова бе обявена за „Актьор на Европа“

Ръководителят на департамент „Театър“ към Нов български университет получи високото отличие за играта си в моноспектакъла „Не-аз“

Доц. Снежина Петрова бе обявена за „Актьор на Европа“
Снимка: Цветелина Ангелова, "Капитал"

Доц. Снежина Петрова, ръководител на департамент „Театър“ в Нов български университет, получи поредната награда за таланта и уменията си, които засвидетелства на сцената. Тя бе обявена за "Актьор на Европа" по време на юбилейното петнадесето издание на едноименния международен театрален фестивал.

Международният форум се проведе от 7 до 12 юли 2017 г. в град Ресен, Македония, и бе описан от многобройните международни гости като „една от най-мащабните културни инициативи в цяла Европа“.

Традиционното събитие събра на едно място световно признати творци, които бяха отличени от авторитетно жури в състав: Мето Йовановски, доц. Лиляна Плевнеш, доц. Гоце Ристовски и Мартин Кочовски. Те единодушно поставиха най-високата оценка на Снежина Петрова, която ги впечатли с играта си в моноспектакъла "Не-аз" по мотиви от творби на Самюел Бекет. По време на Международния фестивал в гр. Ресен до нейното име се наредиха имената на творци от Македония, Сърбия, Румъния, Косово, Франция.

За никого не бе изненада, че най-големия приз получи именно Снежина Петрова – актрисата, която с разнообразните си творчески ангажименти не спира да доказва, че може да се превъплъти във всяка роля. Личност, която не си поставя рамки, а се стреми да разчупва очаквания. Професионалист, който постоянно търси нови полета за изява. Затова и режисурата не й е чужда. Режисирала е и себе си в моноспектакъла „Fuck You Eu.ro.pa”, продължава да го прави и със своите студенти в Нов български университет. Преди няколко месеца отново предизвика себе си – този път като постави музикалния спектакъл „На Нея с обич. Емил Димитров“ в НДК .

Отстрани палитрата от дейности, която рисува ежедневието й в различни светлосенки и форми, изглежда необятна и на моменти дори хаотична, но всъщност е изключително добре подредена. Всеки неин елемент е свързан с останалите посредством нишката на преподавателската роля. По време на лекциите си в Нов български университет Снежина Петрова умело преплита опит, знания, умения и ги предава с лекота на студентите си, които уверено следват стъпките й и се учат от съветите й.

Автор:
НБУ
Публикация:
18.07.2017 г. 17:43
Посетено:
1753
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/26116-dots-snezhina-petrova-be-obyavena-za-aktyor-na-evropa