Награди

Книгата на Людмила Балабанова „Роса върху бурените” с награда в Touchstone Award 2016

Това е първият случай на награден автор извън англоезичния свят

Книгата на Людмила Балабанова „Роса върху бурените” с награда в Touchstone Award 2016


◊ СЪБИТИЕТО


Книгата на Людмила Балабанова „Роса върху бурените” / “Dewdrops on the Weeds” на издателство "Смол Стейшънс Прес" е сред наградените с Отличие в Touchstone Award 2016.

Наградата е учредена преди седем години от Хайку фондацията (The Haiku Foundation) и е единствената награда за книги и антологии с хайку, от цял свят, написани или преведени на английски. Тази година за нея са номинирани 80 книги, от които в краткия списък остават 15. Това е първият случай на награден автор извън англоезичния свят.


◊ ЗА КНИГАТА

За книгата са публикувани пет рецензии извън България (в Англия, Италия, Холандия и две в САЩ).

"…хайку стихотворенията на Балабанова надхвърлят ограниченията на простото описание от типа „шасей”, като тя категорично установява един висок стандарт за публикуваните си творби.
…тази книга наистина е, както се казва в предговора, „ценна находка”.
~ Дейвид Коб, Blithe Spirit, (Journal of the British Haiku Society), Vol. 26, Number 4


"…най-добрите качества на нейните стихотворения: скока от вътрешно към външно; поетическата имплицитност, очертаваща нещо, трудно за предаване чрез обичайната комуникация, но даващо ни вътрешно усещане […]; и грациозния скок, който ме кара да чета и препрочитам нейните хайку.
Аз силно препоръчвам тази прекрасна книга.
~ Джоан Зимерман, Modern Haiku, Vol. 47.3, 2016.


"Тази двуезична сбирка […] е забележителна с две неща: Първото е, че изглежда като дневник на една любов и нейния край. […] Другото е поетическият подход и характера на тази хайку поезия, изграден чрез впечатляващи и въздействащи връзки и метафорични образи."
~ Bruce Ross, Frogpond, (Journal of the Haiku Society of America), Vol. 39:3, 2016.



Искрени поздравления за Людмила Балабанова и пожелание за здраве и нови творчески висоти!

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
02.06.2017 г. 13:24
Посетено:
1859
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/25856-knigata-na-lyudmila-balabanova-rosa-varhu-burenite-s-nagrada-v-touchstone-award-2016