Награди

Тази година авангардистът Венци Занков връчва Железния си орден на 24 май от 19.00 часа в галерия „Аросита”

Промяната в датата е наложена от специалното присъствие на номинирания за „Железен орден” 2017, който ще долети от Ню Йорк

Тази година авангардистът Венци Занков връчва Железния си орден на 24 май от 19.00 часа в галерия „Аросита”


◊ СЪБИТИЕТО

Тази година авангардистът Венци Занков връчва Железния си орден на 24 май от 19.00 часа в галерия „Аросита”

За първи път от историята на основаването на Железния орден тази година датата на връчването на отличието за съвременно изкуство „Венци Занков” ще бъде 24 май. Церемонията ще започне от 19.00 ч. в столичната галерия „Аросита” на ул. „Врабча” №12 Б.

Промяната в датата е наложена от специалното присъствие на номинирания за „Железен орден” 2017, който ще долети от Ню Йорк специално за събитието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост. Освен официалната държавно легитимирана култура, ще имаме възможност да  празнуваме и присъствието на друга култура.

Тази година скритото послание на отличието е „Въплътена страст”.

В съвременното изкуство в  своята концептуализирана, дискурсивна и технологизирана версия, човешкото присъствие като страст отсъства. Страдащата, търсеща, болезнена човешка същност, ако не е политически коректно опакована, не представлява интерес. Посланията не се занимават с екзистенциалните въпроси на отделния човек дори и ако е художник; дехуманизирано изкуство, в което душата на човека е непотребна. И ако има изкуство, то би трябвало да е въплътено вълнение като същност на човешкото. Трудността на въплъщаването е в откриване на формата му. Талантът е в усета и моженето. Гениалността е пак там.

"Железен орден" 2017 отива при човек, който успява да осмисли и изкаже в обем, форма и материал до болка познати, но и трудно назовими състояния на човешката душа и духът, който им вдъхва живот и в експресивно агресивно и боравене с форма и материал, връща на живот идеята за скулптурата извън дизайна и технологиите, сувенира или паментикарството...”, пише основателят на Железен орден за съвременно изкуство „ВЕНЦИСЛАВ ЗАНКОВ – 2017”.


Носители на отличието от основаването му са:

• 2016

Сдружение „Изкуство в действие” и неговият основател и двигател през последните 25 години проф. Орлин Дворянов, отговарящи на въпроса дали има практики в нашето съвременно изкуство, заявили се в еуфорията на промяната в началото на 90-те, упорито оцеляващи и устояващи на налягането на „експорт-импортното” и „проектното” в изкуството.

2015

Дан Тенев

Като единствен български артист, работещ в областта на „ленд арт” и концептуално изкуство, надхвърлящ мащабите на локалното и национално мислене и действие.

2014

Росица Гецова и Спартак Дерменджиев

Росица Гецова като автор и организатор на културно пространство – галерия „Аросита”, фокусирано върху стойностно представяне на актуално изкуство в неговото многообразие.

Спартак Дерменджиев

· За „КРАЯТ НА СВЕТА” „Fin du Monde” 2013

· За инициативата и идейния му проект за паметник на Георги Марков на площад „Журналист” (който по неизвестни причини не се реализира, заменен с друг, наложен от спонсора)

· За моралната и социална ангажираност относно случващото се в България през последните две десетилетия, проявени в неговите самостоятелни изложби

2013

Иво Димчев. За изключителен световен принос към съвременните пърформативни практики. (пПосто е голям)

2012

Орденът е даден посмъртно на Руен Руенов за неговата критическа, кураторска и организационна дейност, касаещи разбирането и популяризирането на съвременни форми в изкуството, като акцията, пърформанса , хепънинга и инсталацията.

2011  

Д-р Галентин Гатев, който в годините на прехода осъществява мащабни проекти като „Другият аромат” , „Колоритът задължителен”, "Corpus Alienum”, „Скрита триизмерност”, „Вагон за особено внимание”, „В защита на твърдия материал”, „Движение с черна кутия”, „Двигатели с регионално предназначение” - изложби, артистични дейности и акции, с които авторът изпробва как да се мисли ролята на изкуството в осъзнаване на съвременните реалности.

2010

Първи кавалер на Ордена става Веселина Сариева, успешно развила проекта за Нощта на галериите и музеите в Пловдив, както и с кураторската си и публична дейност в областта на съвременното изкуство.


За контакт: д-р Венцислав Занков 
0887519794
vzankov@yahoo.com

 

Автор:
Жарин Драгнев
Публикация:
16.05.2017 г. 17:48
Посетено:
1358
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/25733-tazi-godina-avangardistat-ventsi-zankov-vrachva-zhelezniya-si-orden-na-24-may-ot-19-00-chasa-v-galeriya-arosita