Награди

Носители на Националната награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване

Писателката Ангелина Жекова с награда за цялостен принос

◊ НАГРАДИ "КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ" 2017

В рамките на богатата програма на ежегодно провеждания през май Национален фестивал на детската книга в Сливен, организаторите връчват награда на името на видния български писател Константин Константинов - за принос в творчеството и книгоиздаването за деца.

Тази година наградата бе присъдена от жури с председател Луизина Савкова от Министерство на културата и членове: Светлана Димитрова – Община Сливен, Весела Фламбурари (писател), Борис Стоилов – художник ,и д-р Росица Петрова-Василева (инициатор и дългогодишен организатор на Фестивала). Призовете са в четири категории: "За цялостен принос”, в разделите „Автор” и „Илюстратор” и на „Издателство”. Отличието включва малка пластика, диплом и парична сума и за 2017 г. бе отредена на следните творци, наградени по време на тържествения концерт-спектакъл в Драматичния театър „Стефан Киров” в Сливен          

• Наградата за цялостен принос получава писателката Ангелина Жекова, отдала разножанровото си творчество на най-малките и работеща като преподавател в Института за детски и начални учители (и като начален учител). Творческите й усилия са вложени в над 65 книги за подрастващите, сред които по-известни са: „Пътешествието на Квак” (2012), „Таласъмската кратунка” (2012), „Идвай, дядо Коледа (2012); поредиците „Бабо, прочети ми приказката в рими”: (Болен здрав носи”, „Зайовата къщичка”, „Задружните животни”, „Дядовата ръкавичка”, „Палечко”, „Маша и мечокът”, „Принцесата жаба”, „Червената шапчица”, 2012), „Снежното човече”, „Гатанки с неочакван отговор” (2013); „Весело календарче” (2013), „Врабчови песни” (2014) и „Азбука на животните” (2015); „От морето до небето” (2015) и „Чистичък-измитичък”(2015); поредицата римувани приказки „Мечова годинка"(2016), „Мечово училище" (2016), „Мечо - детектив“ (2016) и „Мечо-пътешественик“ (2017) и др. Създател е на учебна и учебно-помощна литература (за деца от първи до четвърти клас), автор e на текстове за песни, а стиховете й са публикувани в учебни помагала за начален курс. Преводач на книги за деца от румънски и английски езици. Членува в Съюза на българските писатели. Присъдени са й редица национални награди, между които на името на Константин Константинов в категория „Автор” (2012); трета награда от Националния конкурс за непубликувана поезия за деца “Стоян Дринов" (2016) и Национална награда за поезия от поетичния конкурс „Пенчо Славейков” (2017).   

• Националната награда „К. Константинов” в раздел „Автор” отиде в ръцете на поетесата Петя Кокудева. Висшето си образование получава в СУ "Св. Климент Охридски" (в специалностите "Журналистика” и „Творческо писане). Пътят й преминава като журналист: (репортер във вестник "168 часа" и „Дарик радио", като съавтор на предаване в радио "НЕТ" и сценарист за куклен театър. Понастоящем е копирайтър в международна рекламна агенция. Интересите й в областта на детската литература са насочени към създаване на драматургия за куклен театър; води и "Рубрика за децата и въображенията" ("Граматика на фантазията".) Със стихосбирката „Лулу" (2011) печели Специалната награда на Националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" (2012); публикува и книгите със стихове за деца „Малки същества” (2014) и „Питанки” (2016). Последната книга, издадена от ИК “Жанет-45,“ й донася националната награда „за автор” на името на К. Константинов - 2017.

• На родения в Сливен и завършил Националната художествена гимназия в родния си град художник Дамян Дамянов, бе присъдена тазгодишната награда „К. Константинов” в категория „Илюстратор”. Висшето си образование получава в специалност „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия (2006). Работата му в областта на книжния дизайн се измерва с повече от 1000 реализирани корици на книги, множество плакати, илюстрации и работа в сферата на калиграфията и пощенската марка. Автор е на статии по темата за изкуството на плаката и графичния дизайн. Работил е като асистент в катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия (в периода 2007-2015 г.) и асистент в Нов български университет (от 2016 г.). Изявява се професионално и като основен художник на издателство „Сиела“. Автор е на илюстрациите на книги за деца из световната класика: („1001 нощ", „Малкият принц'', "Приказки колкото усмивка" на Дж. Родари, както и на авторска книга за игри и оцветяване „Нарисувай ми овца", по А. Екзюпери). Създава илюстрациите и по новото издание на юношески роман „Войната на таралежите“ на Братя Мормареви (2016 г.) Осъществява през същата година типографският експеримент „Под езика“ ("илюстративен речник на избрани думи от родния ни език") - в навечерието на Празника на славянската писменост и българската култура. От изложбата-конкурс „Велики майстори на японския плакат“ (2012) му е присъдена първа награда, а втора – на Първото биенале на българския графичен дизайн (раздел „Шрифт”, 2008). За илюстрациите към издадените през 2016 г. книги „Джелсомино в страната на лъжците” и „Любими коледни истории” (ИК „Сиела") му бе връчена Националната награда „К. Константинов" 2017, в раздел „илюстратор.” 

Наградата „Константин Константинов” 2017 г. не бе присъдена в категория „Издателство”. 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.05.2017 г. 14:14
Посетено:
1557
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/25674-nositeli-na-natsionalnata-nagrada-konstantin-konstantinov-za-prinos-v-detskoto-knigoizdavane