Награди

Филхармоничният хор "Светослав Обретенов" спечели наградата „Музикант на годината“

Наградата на „Алегро виваче“ за 80-годишния си юбилей получи композиторът Петър Льондев

Филхармоничният хор "Светослав Обретенов" спечели наградата „Музикант на годината“

◊ НАГРАДИ "МУЗИКАНТ НА ГОДИНАТА" 2016

На церемонията по връчването на наградите „Музикант на годината“ на предаването „Алегро виваче“ си дадоха среща изгряващи звезди и доайени на музикалното изкуство, носители на отличието от предишни години и дебютиращи млади изпълнители.

На третия ден от Великден музиканти от няколко поколения създадоха празник за публиката в препълнената зала „България“.

В допитването до слушателите на Българското национално радио за тазгодишната награда бяха номинирани 83-ма български изпълнители, а носител на наградата за 2016 г. стана Филхармоничният хор "Светослав Обретенов". Статуетката бе връчена на диригента на хора Славил Димитров от Момчил Георгиев, член на УС на Националното радио. 

На галаконцерта и церемонията на предаването за класическа музика на програма „Хоризонт“ бяха връчени и наградите в останалите категории.

Кристина Георгиева взе наградата за млад музикант. Шестнадесетгодишната цигуларка миналата година бе единственият български участник в Международния конкурс за млади цигулари „Йехуди Менухин“ през 2016 г. В галаконцерта тя изпълни и „Цигански напеви“ от Пабло Сарасате, с които беше солист в концерт на Симфоничния оркестър на БНР в края на миналата година.

Първият носител на новоучредената награда на името на музикалния редактор Олга Камбурова - създател на „Музикант на годината“, която ни напусна не навреме, стана младата надежда на класическата китара Георги Димитров. Преди броени месеци, по покана на големия диригент проф. Пламен Джуров, той осъществи една от мечтите си – да свири като солист на оркестър. 15-годишният Георги Димитров сега получи възможност да направи студиен запис в БНР.

Наградата за най-добър музикален проект спечелиха цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази и пианистът Людмил Ангелов за албума си "Танго", с който след броени дни ще започнат турне в страната.

Фаворит на слушателите на предаването за класическа музика "Алегро виваче" за най-добър ансамбъл стана Детският радиохор на БНР, носител на титлата „Посланик на европейската култура“, присъдена от Европейската федерация на хоровете към ЕС.

Отличието за активна творческа дейност, за което  гласуваха българите не само от страната, но и от цяла Европа отиде при солистката на Бургаската опера Людмила Михайлова.

Наградата на „Алегро виваче“ за 80-годишния си юбилей получи композиторът Петър Льондев, професор във ВУ “Св. св. Кирил и Методий”, автор на многобройни хорови песни, книги и студии, който записва и нотира над 40 000 народни песни и инструментални мелодии.

Изпълнители на негови произведения са американският джазмен Чик Къриа и сакс квартет “Аполо“.

"Музикант на годината“ е уникална награда, която се определя от слушателите на програма „Хоризонт“ на БНР и предаването за класическа музика „Алегро виваче“. Допитването се провежда от 1991 година.

 


Автор:
БНР
Публикация:
19.04.2017 г. 16:15
Посетено:
1233
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/25505-filharmonichniyat-hor-svetoslav-obretenov-specheli-nagradata-muzikant-na-godinata