Награди

Тома Спространов е носителят на Голямата награда „Сирак Скитник“ 2016

Годишни награди на БНР за творчески постижения, професионализъм, за отговорност и обществена мисия

Тома Спространов е носителят на Голямата награда „Сирак Скитник“ 2016


ГОДИШНИ НАГРАДИ "СИРАК СКИТНИК" ЗА 2016

На 25 януари в Първо студио на Българско национално радио се състоя церемония за връчване на годишните награди на БНР за творчески постижения, професионализъм, за отговорност и обществена мисия - „Сирак Скитник“. Учредени през 2001 година, те носят името на първия директор на Радио София – талантлив художник, поет, критик, театрал и общественик. Наградите са обособени в три категории.

• Носител на Голямата награда „Сирак Скитник“ 2016 за значим принос в развитието на БНР тази година е  Тома Спространов. Гласът на музикалния редактор и водещ  звучи в ефира на БНР от пет десетилетия, формирайки  музикалния вкус на няколко поколения, давайки трибуна и тласък на кариерата на най-обичаните български поп и рок звезди. Тома Спространов е автентичният символ на българската музикална журналистика, от когото черпят информация и познания поколения слушатели, колеги и студенти. През годините предаванията му се записват на магнетофон, издават се на плочи от „Балкантон“.  Благодарение на Спространов българските слушатели за първи път чуват Битълс, Ролинг Стоунс и Шадоус, гостуват му световни звезди като Тина Търнар.

Неговото първо предаване - „Любопитно петолиние“, стартирало през януари 1967 г. по радио Пловдив, продължава да се излъчва. През януари 1979 г. по „Хоризонт“ започва излъчването на емблематичното „Пулсиращи ноти“, което заедно с „Любими до болка“, продължава да звучи в ефира. Миналата година по повод 75-тия му рожден ден Тома Спространов бе отличен с наградата „Златен век“.
 
Награда за радиожурналистика – индивидуална награда за открояващо се присъствие пред микрофона, за отстояване на идеи и позиции, които утвърждават авторитета на БНР като обществена медия получи Росинка Проданова от Радио Благоевград.

Магистър по икономика, доктор по социология, преподавател в  ЮЗУ „Неофит Рилски“, водещ, репортер  и продуцент, Росинка Проданова работи от три десетилетия в радио Благоевград.

Изследванията на социологическа агенция NIELSEN показват, че рейтингът на програмата на Радио Благоевград е най-висок в следобедните предавания „Днес“ и „Днес+“. Това доказва с конкретни данни качеството на нейната работа, както и тази на ръководения от нея екип. Росинка Проданова е носител на наградата на СБЖ „Златно перо“ и наградата за гражданско участие на Форум Гражданско участие.

• С награда за радиопредаване (радио, мултимедиен или музикален проект на БНР) - колективна награда за професионализъм и оригинални идеи през изминалата година бе отличен екипът на Радио Шумен за отразяване на трагичните събития в с. Хитрино.

С поредица от репортажи, интервюта, анкети, коментари, новинарски емисии екипът проследи хода на събитията от първите минути на инцидента. Радио Шумен беше първата медия, която съобщи за взривилите се цистерни на гара Хитрино. Журналистите от радиото бяха на мястото на събитието от първия час, споделяйки опасността в целия ход на обезопасителните операции, предавайки ясна и коректна информация, отразявайки различните гледни точки и аспекти на събитието .

Номинациите  за трите категории се правят от творческите колегии на програмите и дирекциите на БНР. Изборът на победителите се обсъжда и гласува от Обществения съвет на БНР.


По традиция по време на церемонията на 25 януари – рожденият ден на БНР, фондация „Надежда Дженева“ присъжда и наградата „Златен глас“ в памет на журналистката, която бе едно от знаковите имена на програма "Хоризонт" и съпруга на Кеворк Кеворкян.
Носителят на отличието за 2016-та е също Тома Спространов.   


Носители на Голямата награда на БНР „Сирак Скитник“ през годините са били писателят Богомил Нонев, проф. Веселин Димитров, декан на Журналистическия факултет  на  СУ "Св. Климент Охридски", водещата Божана Димитрова,  диригентът на Биг бенда на БНР Вили Казасян, Райна Константинова - директор на Радиокомитета на Европейския съюз за телевизия и радио, композиторът Георги Минчев, поетът и преводач Валери Петров, екипът на програма "Хоризонт“, дирекция "Музикална продукция и състави" на БНР, акад. Христо Недялков - диригент на Детския хор на БНР, предаването „Спорт и музика“, Илияна Райчева – редактор и водещ в Радио България и Оркестъра за народна музика на Българското национално радио.

 
Автор:
БНР
Публикация:
26.01.2017 г. 15:30
Посетено:
2262
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/25005-toma-sprostranov-e-nositelyat-na-golyamata-nagrada-sirak-skitnik-2016