Награди

Награди „Сирак Скитник“ за 82-годишнината на БНР

Церемонията по връчване на наградите ще се състои на 25 януари от 19.00 ч. в Първо студио на БНР

Награди „Сирак Скитник“ за 82-годишнината на БНР


◊ БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО НА 82 ГОДИНИ

Българското национално радио стана на 82 години. Указът, с който то се създава, е подписан на 25 януари 1935 г. от цар Борис III.

За началник на радиоразпръскването и първи директор на Радио София е назначен Сирак Скитник (Панайот Тодоров Христов).

Освен новини, сказки и репортажи, още от първите месеци, националната радиостанция започва да създава и разпространява културно съдържание.

През септември 1935 в програмата за първи път звучат изпълнения на „Оркестър на студиото на Радио София” и „Джаз оркестър на Радио София”. Следващата пролет се появява  формация „Струнен квартет Аврамов”, а през 1937 г. Радио София създава и свой камерен оркестър с диригент Марин Големинов и вокална група „Детска радост” на Сия Янакиева и Парашкев Хаджиев.

Днес БНР излъчва предавания, новини, собствена продукция, най-важните национални и международни събития от света на музиката по 10 ефирни програми и интернет радиото Бинар, което има седем музикални канала.

БНР поддържа шест музикални състава: Симфоничен оркестър, Смесен хор, Биг бенд, Оркестър за народна музика, Детски хор, Вокална група "Радиодеца.

От 82 години нито за миг ефирът на Националното радио не е оставал пуст. Милиони часове в него звучат гласовете на журналисти, хора на науката, културата и духа, експерти и политици. Българското национално радио е културен институт, който създава и пази високите професионални и естетически критерии дори в трудното време на тяхното снижаване и деградация. Който създава и поддържа информираност, преценка и добър вкус за постиженията на националната и световна  музика, култура, познание.

• На 25 януари в Първо студио ще бъдат връчени годишните награди на БНР за творчески постижения, за професионализъм, за отговорност и обществена мисия „Сирак Скитник“ и наградата „Златен глас“ на фондация „Надежда Дженева“. Церемонията ще бъде излъчвана от 19 часа като видеострийм на www.binar.bg и в ефира на програмите „Хоризонт“ и „Христо  Ботев“.


.
Вижте номинираните за 2016 г.

Автор:
БНР
Публикация:
24.01.2017 г. 15:34
Посетено:
1414
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/24991-nagradi-sirak-skitnik-za-82-godishninata-na-bnr