Награди

„Златен век” за 40 години Георги Мамалев на сцена

„Дайте ми още толкова и ще съм най-щастливият човек”, каза големият актьор след премиерата на „Мнимият болен”

„Златен век” за 40 години Георги Мамалев на сцена
Сн.: Божидар Марков


Най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век” - огърлие, получи една от най-големите звезди на Народния театър „Иван Вазов” – Георги Мамалев, навръх премиерата на „Мнимият болен”.

800 зрители в салона на голямата сцена станаха на крака, за да приветстват с бурни аплодисменти и овации 40-годишния юбилей на актьора, който бе отбелязан с премиерата на спектакъла по текст на Жан Батист Молиер.

64-годишният любимец на няколко поколения зрители в театъра и киното изигра блестящо ролята на щурия хипохондрик Арган в представлението, режисирано от Владлен Александров, и за пореден път доказа, че за таланта границите са просто литературно понятие.

„Да играя на сцената на Народния театър беше детската ми мечта, и сега смело мога да кажа, че тя вече е реалност. Дайте ми още 40 години тук, и ще съм най-щастливият човек, който ще е докоснал съвършенството”
, каза след края на поклоните Мамалев.

Разчувстван от поредното признание, той се обърна към младите си колеги и им пожела да работят със същото вдъхновение и енергия, които той е имал през годините.

„40 години на сцената... 40 години, събрали в себе си толкова много труд, емоции, енергия, магия... Трудно е да опишеш с думи това, което означава една толкова успешна театрална биография, която носи името на Георги Мамалев. За нас е огромна чест да имаме в трупата си актьор от неговия ранг. Актьор, чиято значимост най-точно се измерва с безрезервното признание от любов на колегите и няколко поколения зрители и чието име е записано със златни букви в историята на българския театър и кино”, каза в специален поздравителен адрес директорът на Народния театър „Иван Вазов” Мариус Донкин.

Колеги, директори на театри и куп звезди от шоубизнеса уважиха премиерата на „Мнимият болен”, а сцената бе отрупана с цветя и подаръци, сред които и юбилейна монета с лика на театъра и кошница с „неразредено вино” и фрукти от колегите на Георги Мамалев.


Този месец зрителите могат да видят представлението на 10 и 28 декември, а през януари 2017 – на 18 и 28. В него участват още Михаил Петров, Албена Колева, Ева Тепавичарова, София Бобчева, Владислава Николова, Павел Иванов, Христо Чешмеджиев, Христо Терзиев, Сава Драгунчев, Валентин Балабанов, музикантите Слав Бистрев, Жорж Паликарски, Николай Казаков, Ивайло Фролов, и студенти от програма "Театър" на НБУ.

Билети могат да се купят на касите на театъра и онлайн на http://new.nationaltheatre.bg/Автор: НТ "Иван Вазов"
05.12.2016 г. 15:46
Посетено: 1078
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/24756-zlaten-vek-za-40-godini-georgi-mamalev-na-stsena