Награди

„Златен век“ за Тома Спространов

Наградата се присъжда на личности, допринесли за развитието на българската култура

„Златен век“ за Тома Спространов


Музикалният редактор и водещ на предавания по БНР Тома Спространов, чийто глас звучи в българския ефир от пет десетилетия, бе отличен от Министерство на културата с осемлъчна звезда "Златен век". Наградата се присъжда на личности, допринесли за развитието на българската култура - музикални творци, писатели, художници, театрали, журналисти, мениджъри в областта на културата и меценати.

Музикален редактор не по образование, а по призвание, Тома Спространов формира музикалния вкус на няколко поколения, дава трибуна и тласък на кариерата на най-обичаните  български поп и рок звезди. Предаванията му се записват на магнетофон, издават се от „Балкантон“ на плочи. Благодарение на Тома Спространов в България за първи път звучи музика на „Бийтълс”, „Ролинг Стоунс”, „Шедоуз” и поредица западни изпълнители, пеят световни знаменитости като Тина Търнър. След 10-ти ноември нещата се обръщат – само той пуска руска музика, която за останалите музикални редактори изведнъж става табу.

„Аз съм против великата поговорка „Познатото е любимо”. Много музикални редактори пускат хитове, за които е ясно, че ще бъдат харесани, защото са любими. Аз обаче в „Пулсиращи ноти” за първи път пускам неща, които смятам, че ще станат любими.“ – споделя философията си емблематичният водещ на предаването, което стартира през 1979 г. по програма „Хоризонт“. Началото обаче е още по-назад  във времето – през 1967 година в Радио Пловдив, където започва с "Музикално петолиние". Днес, на 75 години, Томата продължава  да раздава „фантазия и музика на приятели из цялата стана. Хората се радват и аз успявам да ги откъсна от ежедневието“ – смята той.


Със „Златен век“ в месеца на Народните будители бяха отличени изключителни български творци като проф. Пламен Джуров, Любен Зидаров, Лилия Абаджиева, Стоян Алексиев, Елин Рахнев, проф. Александър Текелиев.

 
Автор:
БНР
Публикация:
29.11.2016 г. 17:49
Посетено:
1266
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/24711-zlaten-vek-za-toma-sprostranov