Награди

Вeселин Дамянов-Вес e победителят в Четвъртото издание на „Малки графични форми”

Вeселин Дамянов-Вес e победителят в Четвъртото издание на „Малки графични форми”
Една от графиките на Вeселин Дамянов-Вес, наградена на четвъртия форум „Малки графични форми 2016” 


◊ СЪБИТИЕТО

Сливенският художник Вeселин Дамянов-Вес е носителят на наградата за цялостно представяне - бронзов плакет, посветен на Стефан Марков на четвъртия форум „Малки графични форми’2016”, организиран от Секция „Графика и илюстрация” към СБХ. 

Призът за млад автор отиде при Стефани Костадинова. Отличията бяха излъчени от авторитетно жури в деня на откриването на изложбата - 22 ноември в столичната галерия „Арт алея” (ул. ”Гладстон” 51а), която стана домакин на форума. В експозицията участваха общо 110 работи на 35 автора, които се бореха за престижното отличие.

Победителят Вeселин Дамянов-Вес от самото начало бе сочен за един от фаворитите, защото въпреки младостта си, той е печелил досега десетки подобни конкурси у нас и в чужбина. Носител на 60 престижни награди от цял свят. Вес работи в областта на графиката (майстор е на малкия формат и екслибриса), живописта, рисунката и карикатурата. Завършил е „Графика” и „Живопис” във Великотърновския университет „Св. св.Кирил и Методий”, преподавател е по изобразително изкуство във ІІ ОУ „Христо Ботев“ и Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов“ в Сливен.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

Четвъртото издание на форума за малките графики събра художници от различни поколения, работещи в областта на офорта, акватинта, сухата игла, преге, мецотинто, висок печат и литография, както и дигиталните технологии на печата. Авторите бяха ограничени в тесните рамки на формат 30 на 32 см (с рамката), но това не им попречи да демонстрират изключително разнообразие от стилове и теми. Един от участниците се представи с творба с размер на голяма пощенска марка, сочена за една от най-интересните.

Сред участниците личат добре познатите имена като Димо Колибаров и Онник Каранфилян (на 1 декември открива самостоятелна изложба „Замъглено жълто” в столичната галерия „Аросита”), Иван Нинов, Юлиян Йорданов и Маня Вапцарова, с нейните нежни лирични творби. Димо Колибаров се представя с няколко работи, една от които е от серията „Из дневника на едно дете” – тема, която той разработва отдавна. Наскоро приключи стилната изложба на Велико Маринчевски в галерия „Ракурси”, където той показа изключително изчистени свои работи, изпълнени почти изцяло в черно. Тук той доразвива същия стил, но в малък формат.

„Технически са впечатляващи графиките на Васил Колев и на Веселин Дамянов, който винаги внася някаква закачка в тях”, разказва Десислава Христова, секретар на секция „Графика и илюстрация” към СБХ. Както винаги на ръба на дизайна и комикса е провокативният Кокимото, а Стефани Чернева показва серия от обувки, изпипани до най-малкия детайл. Чисто по  женски романтични и изящни са рисунките със суха игла на Ирма Водева. Почитателите на Мария Духтева също ще открият нейни творби. Открояват се изключително стилните изцяло бели творби „Маски” на Мая Чолакова, която пречупва традиционните български мотиви и кукерски маски в тях, продължава г-жа Христова. Те са изпълнени в техника „преге”, в която чрез преговане придава релеф на белия картон. Любопитни са търсенията на Снежина Бисерова в компютърната графика, в които тя постига наслагвания на изображенията. Получило се е нещо впечатляващо, независимо от скромното наименование „Малки графични форми”.


Автор:
Мариана Първанова
Публикация:
23.11.2016 г. 15:44
Посетено:
2728
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/24660-veselin-damyanov-ves-e-pobeditelyat-v-chetvartoto-izdanie-na-malki-grafichni-formi