Награди

"Кристална лира" за „Лучия ди Ламермур“ на Старозагорската опера

Годишни награди на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Класик ФМ радио

"Кристална лира" за „Лучия ди Ламермур“ на Старозагорската опера


◊ СЪБИТИЕТО

На официална церемония, която се състоя на сцената на Държавния музикален и балетен център - София в Деня на народните будители 1 ноември, бяха обявени и връчени за 20-ти път годишните награди на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Класик ФМ радио за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство.

Престижното отличие „Кристална лира“ получи постановъчният екип на спектакъла на Старозагорската опера „Лучия ди Ламермур“ от Доницети в състав: диригент Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов, художник на декора Димо Костадинов, художник на костюмите Салваторе Русо, диригент на хора Младен Станев, ас.-диригент Крис МакКракън, ас.-режисьор Денис Иванов, пом.-режисьор Пенка Александрова, корепетитори Светлана Денева и Деница Петрова. Премиерата на спектакъла се състоя на 5 декември 2015 година в рамките на Фестивала за оперно и балетно изкуство - Стара Загора.

„Кристална лира“ и грамота бяха връчени на директора на Старозагорската опера и режисьор на постановката Огнян Драганов, придружен от  художника Салваторе Русо, от Мариана Арсенова - директор на Държавния музикален и балетен център - София. Огнян Драганов сподели от сцената, че тази награда е особено специална за Старозагорската опера, защото със спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур“ театърът даде заявка за своя стремителен стремеж да върви напред. Режисьорът благодари на целия екип, създал спектакъла на операта „Лучия ди Ламермур“, на състава на Старозагорската опера и на всички, които повярваха и подкрепиха Операта през един от най-важните за театъра моменти. Наградата е за всички. Салваторе Русо благодари за високото отличие, което е оценка за работата на толкова много хора. Именитият художник отбеляза, че „Лучия ди Ламермур“ е третата постановка, която е осъществил заедно с режисьора Огнян Драганов и е доволен днес от съвместната работа със Старозагорската опера.

Автор: Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
02.11.2016 г. 15:00
Посетено: 693
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/24506-kristalna-lira-za-luchiya-di-lamermur-na-starozagorskata-opera