Награди

Годишните награди на Портал "Култура" 2016

Награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката

 Годишните награди на Портал "Култура" 2016
Теодора Димова връчи на проф. Александър Шурбанов Голямата специална награда на Портал Култура за 2016 г.


◊ ГОДИШНИ НАГРАДИ НА ПОРТАЛ "КУЛТУРА" 2016

На 1 ноември, Деня на народните будители, Портал „Култура” връчи за трета година награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката.

В категорията Проза бяха присъдени две награди.

Първа награда получи Чавдар Ценов за „Отклонения наесен”, ИК "Жанет 45", за „художествената образност, с която пресъздава причудливите светове на всекидневието и човешката участ в потока на времето”. А втората награда взе Здравка Евтимова за романа „Една и съща река”, ИК "Жанет 45", за „митопоетичния реализъм, с който пресъздава болките на нашия съвременник”.

В категорията Хуманитаристика:

Първа награда
получи книгата на проф. Михаил Неделчев „Ефектът на раздалечаването”, "Кралица Маб"/НБУ, „изследване на литературата на НРБ, съзидателната власт на моралните авторитети и алтернативния сектор”. Втора награда спечели Пламен Дойнов с книгата си „Литература, размразяване, разлом”, Кралица Маб/НБУ, за своето „изследване на средищните години в литературата на НРБ и утвърждаването на едно ново, съмняващо се и търсещо поколение, наложило нов тип художествено съзнание”.

Специални награди:

Голямата специална награда на Портал Култура за 2016 г. получи проф. Александър Шурбанов за „приноса на неговото поетично и преводаческо дело, дало на българската култура преводите на Уилям Шекспир, Джефри Чосър и Джон Милтън”.

Специалната награда бе присъдена на писателя Георги Величков за „приноса му към модерната българска проза, която той обогати със своите „прости чудеса” и прозренията на „самотния малък човек”.

А специална награда на Фондация „Комунитас” за принос към гражданското общество, която се връчва за първи път, получи социологът Боряна Димитрова за своята „професионална дейност и гражданска позиция, допринесли за промяната на българското общество”.


Автор:
Портал Култура
Публикация:
02.11.2016 г. 12:09