Награди

Международен екслибрис конкурс Варна учреди специална награда на името на Едуард Пенков

Второто издание на Международен екслибрис конкурс Варна ще се проведе от 18 август до 28 септември 2016 г. в Арт галерия "Ларго"

 Международен екслибрис конкурс Варна учреди специална награда на името на Едуард Пенков
Едуард Пенков. "Котки"


◊ НАГРАДА "ЕДУАРД ПЕНКОВ"

В началото на 2016 година ни напусна един невероятен творец, майстор на екслибриса и художник от световна величина – Едуард Пенков. Носител на много награди за графиките и екслибрисите си, с творчеството си Еди утвърждаваше престижа на българската екслибрис школа като една от най-добрите в света. Творбите на Едуард ще останат в световната съкровищница на изкуството.

Отчитайки неговата значимост като автор и по предложение на Артистичния директор на Конкурса г-н Юлиан Йорданов, Организационният комитет на Международен Екслибрис Конкурс Варна реши да учреди специална Награда за особени творчески постижения на името на Едуард Пенков.

Идеята беше подкрепена от семейството на Едуард, което дарява негова творба като материален израз на наградата за това издание. От този момент нататък при всяко издание на Международен екслибрис конкурс Варна ще бъде давана специална Награда на името на Едуард Пенков. Надяваме се, че по този начин ще можем да отдадем дължимото на таланта на именития български художник и да дадем своя скромен принос името му да продължи да живее в сърцата и умовете на колекционерите и художниците на екслибрис в целия свят.

Едуард Пенков (1962-2016) е роден на 7 януари 1962 г. в Ловеч. Член на СБХ, секция Графика. Има над 10 самостоятелни изложби и много награди за графиките си - регионална награда за графика на Национален конкурс „Алианц България“ (2009), втора награда в Международен Екслибрис Конкурс Анкара (2007) и др. Носител на ежегодната персонална награда „Ловешки меч 2002” за стойностни постижения в областта на културата.

Второто издание на Международен екслибрис конкурс Варна ще се проведе от 18 август до 28 септември 2016 г. в Арт галерия "Ларго". Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура.

Повече информация за Международен Екслибрис Конкурс Варна можете да намерите на неговия сайт: www.exlibris-competition-varna.org.


Нели Вълчева, Изпълнителен директор
Международен екслибрис конкурс Варна

Автор:
Публикация:
18.07.2016 г. 19:31
Посетено:
2071
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/23979-mezhdunaroden-ekslibris-konkurs-varna-uchredi-spetsialna-nagrada-na-imeto-na-eduard-penkov