Награди

Минко Бенчев е носител на наградата „Атанас Далчев” 2016

◊ ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА "АТАНАС ДАЛЧЕВ"

Продължава изградената във времето традиция за връчване в Сливен на литературната награда „Атанас Далчев”. Тя е учредена в Сливен през 2004 г. от наследниците на писателя и от издателство „Обнова” (управител инж. Божидар Везиров) във връзка със светлия юбилей: отбелязване на 100-годишнината от рождението на автора. Тя се присъжда на творци, изразяващи и развиващи „Далчевата линия” в литературата.

Културното събитие през настоящата година се организира за седми път чрез инициативата на издателството и на Школата за литературно творчество „Йордан Йовков” към Военния клуб - под ръководството на поета Деньо Денев, един от двигателите за провеждането, носител на наградата на името на видния българин, и осъществил среща с Ат. Далчев.

В юнските дни на 2016 г. културното начинание съвпадна с отбелязване на 40-годишнината от посещението на изявения български творец в Сливен, на което бе посветено и настоящото възпоменателно тържество. Записаните на диск стихове в личното изпълнение на поета за пореден път развълнуваха присъстващите.

Жури от изтъкнати литературоведи и носители на отличието „Атанас Далчев” за предходни години, в лицето на председателя Панко Анчев (критик, философ и литературен историк) и писателите проф. Симеон Янев и Паруш Парушев, удостои през 2016 г. с литературната награда „Атанас Далчев” видния литературен критик Минко Бенчев. Той получава от ръката на Б. Везиров – управител на изд. „Обнова”, почетната си грамота, съпътствана и от решение за цялостно финансово подпомагане издаването на нова творба на лауреата.

На предходния носител на престижното отличие, проф. Симеон Янев, е връчен на тържеството първият екземпляр от издадената в „Обнова” негова книга „Класично и съвременно”.

В словото си тазгодишният носител на литературната награда Минко Бенчев открои приносите на Атанас Далчев в родната словесност и в творческото създаване и утвърждаване на видни съвременни български поети.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
13.06.2016 г. 19:56
Посетено:
1557
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/23768-minko-benchev-e-nositel-na-nagradata-atanas-dalchev-2016