Награди

Фестивалът "Пловдив чете" удостои Калин Донков с Орфеев венец

Отличието се присъжда за високи постижения в съвременната поезия

Фестивалът "Пловдив чете" удостои Калин Донков с Орфеев венец


◊ СЪБИТИЕТО

Писателят Калин Донков е носителят на отличието „Орфеев венец“ на фестивала „Пловдив чете“, който бе открит официално в Концертна зала. Приветствия поднесоха кметът на Пловдив Иван Тотев и основателят на фестивала Божана Апостолова. Призът „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга бе връчен на Яна Левиева. 

„Орфеевият венец“ се присъжда ежегодно за високи постижения в съвременната поезия. Калин Донков, който неведнъж е отказвал различни отличия, сподели, че е висока чест за него да застане редом с големите български поети, които са били отличени с този приз през годините.

Носители на високата награда през годините са поетите Константин Павлов, Валери Петров, Борис Христов, Петър Анастасов, Дамян Дамянов, Стефан Цанев, Иван Теофилов, Иван Цанев, Иван Вълев и Иван Цанев.


„Пловдив чете“ се провежда ежегодно в началото на месец юни от 2003 г. насам по инициатива на издателство „Жанет 45“ и със съдействието на Община Пловдив.

В същността си фестивалът е празник на книгата, на който гостуват авторитетни издателства от цялата страна и множество автори от България и чужбина. По време на фестивала центърът на Пловдив се превръща в огромна книжарница на открито, а в къщите на Стария град, в Народната библиотека „Иван Вазов“ и в различни културни центрове текат поредици от представяния на книги и срещи с писатели.

Съвместно с Народна библиотека „Иван Вазов“ „Пловдив чете“ излъчва Читател на годината в няколко възрастови категории (от 5 до 105 години). Естествена професионална тежест на фестивала добавят годишните Национални награди в областта на литературата „Христо Г. Данов“, организирани от Министерство на културата и Община Пловдив.

Фестивалът продължава до 12 юни. Генерален спонсор на събитието е "Програмиста" АД.

Вижте пълната програма на събитието.


Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
10.06.2016 г. 16:29
Посетено:
1373
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/23749-festivalat-plovdiv-chete-udostoi-kalin-donkov-s-orfeev-venets