Награди

Проф. Минко Балкански, сем. Софка и Жельо Желеви и Васил Терзиев с награда „Евлогий и Христо Георгиеви"

Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви бяха раздадени на тържествена церемония в Софийския университет

Проф. Минко Балкански, сем. Софка и Жельо Желеви и Васил Терзиев с награда „Евлогий и Христо Георгиеви"


◊ НАГРАДИ "ЕВЛОГИЙ И ХРИСТО ГЕОРГИЕВИ"

На 24 май, празника на светите братя Кирил и Методий, Ден на българската просвета, култура и славянска писменост, на тържествена церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, бяха раздадени Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса”.

Лауреати в трите области станаха:

Проф. Минко Балкански - един от най-големите физици в света и почетен професор в университета "Мария и Пиер Кюри" за област „Образование”;

Сем. Софка и Жельо Желеви - родители на Валерия Желева - една от жертвите на пожара във влака София-Кардам, носители на наградата „Достойните българи” за 2013-та година, които дариха средствата от полученото държавно обезщетение на 5-те учебни заведения, където е била възпитавана и се е обучавала дъщеря им - за област „Дарителство”;

Васил Терзиев - съосновател на софтуерна компания Телерик (сега „Telerik, a Progress Company“) и образователната инициатива за безплатно обучение „Академия на Телерик“ (сега „Telerik Academy by Progress“), главен директор „Иновации” в Progress - за област „Бизнес”.


Номинираните за всяка една от областите бяха излъчени съответно от висшите учебни заведения в България, от хуманитарните и дарителски организации и от браншовите бизнес организации.

Наградата в област „Образование” връчи ректорът на СУ – проф. Анастас Герджиков, а преподавателят по физика в ПМГ "Никола Обрешков" Теодосий Теодосиев я прие от името на проф. Минко Балкански: „Аз съм много радостен, че имам честта да представлявам Минко Балкански, който е един достоен последовател на братя Евлогий и Христо Георгиеви.” Номинирани в област „Образование” бяха още проф. д-р Григор Горчев и проф. Христо Глушков.

Отличието в област „Дарителство” връчи Отец Иван от Ихтиман, който използва случая да подкани всеки, който има възможност да дарява, да го прави: „Този, който помага, Бог и на него помага многократно”, заяви духовникът. При приемането на наградата Софка Желева прочувствено сподели за решението си да дарят средствата от полученото държавно обезщетение за загубата на дъщеря им Валерия: „Ние  дарихме скръбта си, превърнахме сълзите си в детски и младежки усмивки”. Номинирани в област „Дарителство” бяха още Иван Анев и Иван Станчов.

Наградата в област „Бизнес” обяви Силва Зурлева, главен консултант на Нова ТВ и член на Управителния съвет на Нова Броудкастинг Груп. Получилият престижното отличие Васил Терзиев заяви: „Бизнес без образование не може и образование без бизнес също. Това са два от стълбовете на едно добре работещо, успешно общество. Надявам се все повече примери да има за тази симбиоза между бизнес и образование, за да може нашата Родина да върви напред.” Номинирани в област „Бизнес” бяха още Светлин Наков и Христо Тенчев.

 
Раздаването на награди „Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса” бе проведено в най-тържествената част на Софийския университет - фоайето и аулата, където Поли Генова даде старт на вечерта с акапелно изпълнение на химна на Република България. Водещ на събитието бе Христо Калоферов, а по време на церемонията гостите имаха възможност да чуят още хор „Космически гласове“ и църковният хор на „Свети Седмочисленици“. Събитието бе излъчено по Нова Тв, които са и официални медийни партньори на инициативата.

Припомняме, че създаването на „Награди „Евлогий и Христо Георгиеви” е идея на Ротари клуб Карлово, а наградите са учредени от Фондация Евлогий и Христо Георгиеви, с цел популяризиране делото на братя Георгиеви, както и на приноса на наши съвременници в областта на образованието, дарителството и бизнеса, чиято дейност кореспондира с ценностите, които Евлогий и Христо Георгиеви изповядват: успех по почтен път, качествено образование, солидарност и обществена отговорност.

„Помним достойните българи. Търсим добрите примери днес, за да ги помнят децата ни”, така накратко медийният експерт Христо Тучев, който е двигател на проекта, резюмира каузата и целите на наградите.

Автор:
Организаторите
Публикация:
25.05.2016 г. 14:07
Посетено:
2480
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/23643-prof-minko-balkanski-sem-sofka-i-zhelyo-zhelevi-i-vasil-terziev-s-nagrada-evlogiy-i-hristo-georgievi