Награди

Мартин Спасов е носителят на Националната награда за поезия „Дамян Дамянов" 2016

◊ НАГРАДИ

В Сливен започнаха тържествата, посветени на българския поет Дамян Дамянов. Част от тях е проведеният за шести път Национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов"

Жури с председател съпругата на поета, Надежда Захариева, и членове: поетите Валентина Радинска и Тенко Тенев (носители на национални призове), както и д-р Росица Петрова-Василева, директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и стопанинът на сливенската издателска къща „Жажда”, Желяз Кондев обявиха резултатите от конкурса.

Поетът Мартин Спасов е носител на Националната награда за поезия "Дамян Дамянов". Той е отличен за книгата си "Костилка от спомени".
 
Награда за дебют се присъжда на Антонина Димитрова за книгата "Картини на една душевност"       

Отличените от конкурса поети Мартин Спасов и Антонина Димитрова ще получат наградите си на церемония по връчването в залата на Научно-техническите съюзи в Сливен на 18 май от 18 часа. Същия ден почитателите на творчеството на Дамян Дамянов полагат цветя на признателност пред паметната плоча върху родната къща на поета, на площад „Васил Левски”.

Мартин Спасов е роден на 29 юни 1985 г. в Шумен. През 2010 г. завършва Шуменския университет „Еп. Константин Преславски", специалност „Българска филология". Носител е на Националната награда за поезия „Южна пролет" - Хасково, 2014 г.; Националната награда за поезия „Усин Керим", 2014 г.; Националната литературна награда „Владимир Башев", 2015 г. „Костилки от спомени" е втората му стихосбирка.

Антонина Димитрова е родена в Пазарджик и е учител по професия. Пише стихове на български и руски език. Превежда на български стихове на съвременни руски поети. Член е на Съюза на Независимите писатели в България.

На 19 май 2016 г. от 10 часа в Етнографския комплекс „Хаджиданчови къщи” в Сливен ще се проведе среща-разговор с председателя на журито Надежда Захариева и с носителите на тазгодишното отличие.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
13.05.2016 г. 13:48
Посетено:
1354
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/23550-martin-spasov-e-nositelyat-na-natsionalnata-nagrada-za-poeziya-damyan-damyanov-2016