Награди

За осми пореден път връчване на „Железен орден за съвременно изкуство” - 2016

Авангардистът Венцислав Занков връчва престижното алтернативно отличие на 27.04.2016 от 18.30 в САМСИ

За осми пореден път връчване на „Железен орден за съвременно изкуство” - 2016


◊ СЪБИТИЕТО

За осми пореден път връчване на „Железен орден за съвременно изкуство” - 2016

Кога:

27.04.2016, сряда, от 18.30 часа

Къде: 

САМСИ – Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство, бул. „Черни връх” 2

Какво:

Железен орден за съвременно изкуство ВЕНЦИСЛАВ ЗАНКОВ 2016


„25”

Съвременността ни се разтегли като локум в един двадесет и пет и повече години  преход с изоставено очакване да се скъса. Повече от 25 години се разтягаха всякакви локуми, включително и в съвременното ни изкуство – ние преглъщахме, с убеждението, че има и друго, че трябва да има друго, че трябвало да има и друго.

Дали в една държава, която успешно се превърна в „място за напускане” (Г. Господинов) са останали острови на съпротива, оцелели в търпение и постоянство през тези 25 и отгоре години, дали има практики в нашето съвременно изкуство, заявили се в еуфорията на промяната в началото на 90-те, упорито оцеляващи и устояващи на налягането на експорт-импортното и „проектното” в изкуството. Има ли художествен авангард, и какво стана със заявения такъв преди четвърт век. Вероятност за отговори - на  27.04.2016 от 18.30 в САМСИ с връчване на „Железен орден за съвременно изкуство”.


◊ НОСИТЕЛИ НА ОТЛИЧИЕТО

Носители на отличието от основаването му са:

2015

Дан Тенев

Като единствен български артист, работещ в областта на „ленд арт” и концептуално изкуство, надхвърлящ мащабите на локалното и национално мислене и действие.

2014

Росица Гецова и Спартак Дерменджиев

Росица Гецова като автор и организатор на културно пространство – галерия „Аросита”, фокусирано върху стойностно представяне на актуално изкуство в неговото многообразие.

Спартак Дерменджиев

· За „Краят на света” / „Fin du Monde” 2013

· За инициативата и идейния му проект за паметник на Георги Марков на площад „Журналист”, (който по неизвестни причини не се реализира, заменен с друг, наложен от спонсора)

· За моралната и социална ангажираност относно случващото се в България през последните две десетилетия, проявени в неговите самостоятелни изложби

2013

Иво Димчев. За изключителен световен принос към съвременните пърформативни практики. (просто е голям)

2012

Орденът е даден посмъртно на Руен Руенов за неговата критическа, кураторска и организационна дейност, касаещи разбирането и популяризирането на съвременни форми в изкуството, като акцията, пърформанса, хепънинга и инсталацията.

2011  

Д-р Галентин Гатев, който в годините на прехода осъществява мащабни проекти като „Другият аромат”, „Колоритът задължителен”, Corpus Alienum”, „Скрита триизмерност”, „Вагон за особено внимание”, „В защита на твърдия материал”, „Движение с черна кутия”, „Двигатели с регионално предназначение” - изложби, артистични дейности и акции, с които авторът изпробва как да се мисли ролята на изкуството в осъзнаване на съвременните реалности.

2010

Първи кавалер на ордена става Веселина Сариева, успешно развила проекта за Нощта на галериите и музеите в Пловдив, както и с кураторската си и публична дейност в областта на съвременното изкуство.

  

София 2016
Фондация за съвременно изкуство ВЕНЦИСЛАВ ЗАНКОВ
http://foundation.zankov.info

Автор:
Фондация "Занков"
Публикация:
23.04.2016 г. 11:47
Посетено:
1023
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/23421-za-osmi-poreden-pat-vrachvane-na-zhelezen-orden-za-savremenno-izkustvo-2016