Награди

Читател на годината 2015 - РБ "Гео Милев" - гр. Монтана

Награди от Националната кампания „Читател на годината 2015”

Читател на годината 2015 - РБ "Гео Милев" - гр. Монтана


На 08.01.2016 г. в Столична библиотека се състоя официалната церемония за награждаването на победителите в Националната кампания „Читател на годината 2015”. Кампанията се провежда за втори път и е организирана от евродепутата Мария Габриел и Столична библиотека, със съдействието на Българската библиотечно-информационна асоциация. Този път в кампанията взеха участие и регионални библиотеки, между които и Регионална библиотека „Гео Милев” – гр. Монтана. Те излъчиха своите читатели на годината – 27 на брой. Молбата на госпожа Мария Габриел бе те да не се огласяват преди официалното награждаване в гр. София.

На награждаването присъстваха видни деятели на културата и образованието, както  и политици, подкрепящи библиотеките и тяхната мисия за поощряване на четенето. Сред официалните гости бяха госпожа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, госпожа Ваня Кастрева – заместник-министър на образованието и науката, госпожа Савина Савова – кмет на район „Възраждане”, госпожа Снежана Янева – председател на ББИА, Бойко Ламбовски, Михаил Неделчев.

Една от интересните награди, които даде Столична библиотека е за най-четен съвременен български автор. Наградата получи Стефан Цанев, който присъстваше на церемонията, следван от Георги Господинов – второ място, Владимир Зарев – трето място, Людмила Филипова – четвърто място и Иво Сиромахов – пето място. Столична библиотека връчи награди и за най-активен читател, виртуален читател, четящо семейство, четящ тийнейджър, специална награда на библиотекарите, както и почетен знак на медиите, отразяващи и популяризиращи дейността на Столична библиотека.

Голямата наградата за читателите на годината от всички библиотеки е посещение на Европейския парламент в Брюксел. А самите библиотеки наградиха победителите с грамота и приз „Читател на годината 2015”.

„Читател на годината 2015” на РБ „Гео Милев” – гр. Монтана е Радка Върбанова Костадинова, икономист по професия. През периода на кампанията е прочела 213 тома. На второ място е Иван Валериев Цветанов с прочетени 204 тома, а на трето – Цвета Светлинова Иванова с прочетени 188 тома.

На 13.01.2016 г. г-жа Кети Костадинова – Директор на РБ „Гео Милев” представи Радка Върбанова Костадинова пред целия екип на библиотеката. Бе излъчен специален видеоматериал с кратко представяне на РБ „Гео Милев” и на нейния „Читател на годината 2015”. Радка Костадинова каза невероятно хубави думи за библиотеките и специално за колектива на РБ „Гео Милев” – гр. Монтана с уговорката, че думите ѝ са от сърце и нека да не бъдат клиширани.

Тъй като по регламент на Националната кампания „Читател на годината 2015”, нямат право да участват читатели до 14-годишна възраст, РБ „Гео Милев” взе решение да награди своите най-активни читатели – децата. Те получиха 3D енциклопедии, с които ще продължават да поддържат любовта си към книгата. Библиотеката провежда също ежегодно и инициативата „Дари книга за Коледа”, с която награждава своите най-лоялни читатели на възраст от 14 год. нагоре. 

Автор:
Веселина Младенова
Публикация:
19.01.2016 г. 08:42
Посетено:
1386
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/22757-chitatel-na-godinata-2015-rb-geo-milev-gr-montana