Награди

Ани Илков и Надежда Радулова си поделиха приза „Николай Кънчев”

Девето издание на „Поетичен Никулден”

Ани Илков и Надежда Радулова си поделиха приза „Николай Кънчев”

Ани Илков и Надежда Радулова с бронзовата статуетка, символизираща наградата "Николай Кънчев"


Поетесата Федя Филкова организира истинско светско събитие в галерия „Средец” (Министерството на културата), събирайки на Никулден вечерта над 100 известни писатели за Деветото издание на „Поетичен Никулден”. За наградата бяха номинирани петимата поети: Ани Илков, Божидар Богданов, Иглика Дионисиева, Надежда Радулова и Петър Чухов.

Тържеството започна с рецитал на актьора Милен Миланов, председател на фондация „Аскеер” и поддръжник на конкурса, който изпълни стихотворенията на Николай Кънчев „Неделя” и „Не може да се каже всъщност колко са местата…”.

В словото си „Апология на поезията” Екатерина Йосифова направи препратки към античността, визирайки съвременното отношение на политическата класа към поетите – неразбрани, необичани, вечните бунтари на времето: „Поезията никога не е била неясна – тя винаги е била по-висока от ежедневието на човека. Поетът може да не е пророк, но пророците са поети – по най-близката линия на човешките съобщества. Поезията няма нужда от защита, тя самата е защита на езика – срещу опростачването, тя провокира свободата ни, прочиства от баналности словото ни, съхранява старинните думи, подчертава правото им на живот. Никой речник не би могъл да бъде апология на словото, каквато е поезията. Когато човек се чувства застрашен – от загуба на надежда, от духовна умора, от абсурдите на живеенето – тогава нека се потопи в света на поезията. Тя не е говорене, а сетиво. Поезията е щастие, хората в нея идват и си отиват, а тя остава... Поезията не е едно хубаво стихотворение, а стремеж за общуване.”

Номинираните поети прочетоха свои стихове на фона на великолепната изложба на българския художник Джемал Емурлов, подредена в галерия „Средец”. 

Федя Филкова се обърна към аудиторията с думите: „Скъпи приятели и колеги, честит Никулден, благодаря ви, че отново се събрахме в името на поезията! Аз не съм в ролята на съдник, присъждайки тази награда. Аз съм в ролята на благодарен читател и имам удоволствието цяла година да чета новоизлезлите стихосбирки – в случая от 1 ноември 2014 г. до 31 октомври 2015 (така е според Статута на наградата). През този период прочетох десетки нови книги, никак не ми беше леко да номинирам само петима автори. Наградите са просто един празник, една игра... Поезията не е състезание, тя е за цял живот. Ние, хората, сме измислили наградите като повод за равносметка. Призовавам за разбиране, в литературата всичко е условно. Поезията не може да се подреди в класации. Въпреки това, смея да кажа, че аз съм пристрастна към номинираните автори. Особено ценя тези, които работят като цяло за литературата, осъществявайки и други дейности. И петимата са отдадени на поезията, на литературата, на превода, на културата.”

Федя Филкова акцентира върху качествата на всеки от номинираните – като личност и творчески натюрел, преди да обяви двамата лауреати.

Престижната награда за нова българска поезия „Николай Кънчев” си поделиха Ани Илков (за книгата „Подготовка за напускане на сърцето”, УИ „Св. Кл. Охридски”, 2015) и Надежда Радулова (за книгата „Когато заспят”, ИК „Жанет 45”, 2015). Те получиха Почетен диплом, бронзова пластика на поета, дело на скулптора Добромир Иван, и 2200 лв.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
10.12.2015 г. 17:49