Награди

Годишни награди „Златен лъв“ 2015 за цялостен издателски проект

Носителите на наградата „Златен лъв“ в двете категории ще станат известни на церемония в петък, 11 декември 2015 г. в НДК

◊ СЪБИТИЕТО

По традиция, по време на Софийския международен панаир на книгата, Асоциация „Българска книга“ присъжда Годишните награди за цялостен издателски проект „Златен лъв“.

Наградите „Златен лъв” се връчват в две категории:

І. Награда за най-добър издателски проект

Отличието се присъжда за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение. До участие се допускат само проекти, осъществени в България.  За тази награда всички издателства номинират свои издания, а експертно жури, съставено от специалисти в книжния сектор, избира победителя.

В състава на експертното жури тази година са: проф. Кирил Гогов, проф. Виктор Паунов, проф. Валери Стефанов, Младен Влашки, Рада Шарланджиева, Федя Филкова, Мариян Кенаров, Стойко Василев.

Журито номинира пет издателски проекта:

1. „Стълп от прах - Борис Христов“, изд. „Рива“

2. „Сърцето ти нося (в сърцето си го нося)“ от Е.Е. Къмингс, изд. „Жанет 45“ 

3. „Сватби на животни и неща“ на Рая и Георги Господинови, изд. „Жанет 45“

4. „Албум "Йосиф Питер"“, изд. „Труд“

5. „Българският буквар. 200 години в първи клас“, изд. „Просвета“

ІІ. Втората категория е за издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес

Награда се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Номинациите за тази награда идват от членовете на журито и чрез гласуване се избира носителя на отличието.

В състава на тазгодишното жури се включиха Аглика Георгиева, Андрей Захариев, Георги Ангелов, Гриша Атанасов, Дарина Анастасова, Евгения Гигова, Пепа Йорданова, Петко Тодоров.

• Носителите на наградата „Златен лъв“ в двете категории ще станат известни на церемония в петък, 11 декември 2015 г. в НДК, етаж 3, сцена на културната  програма.

 

 

Автор: Асоциация „Българска книга“
10.12.2015 г. 13:09
Посетено: 831
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/22587-godishni-nagradi-zlaten-lav-2015-za-tsyalosten-izdatelski-proekt