Награди

Награди на УниБИТ

Емил Спахийски и Райна Йотова са сред наградените

Награди на УниБИТ

На снимката: Всички наградени


Пред близо 100 учени и студенти журналистът от в. „Труд” Емил Спахийски беше награден с Почетния знак на УниБит.

Наградата е за проявена гражданска позиция за отразяване дейността на Университета по библиотекознание и информационни технологии и за неговите публикации във вестника.

Отличието беше връчено от проф. Стоян Денчев, а награденият журналист сподели: „Това е първата ми награда от университет и първата ми награда за проявено чувство за хумор. Има една теза, че който трупа познание, трупа печал. Аз бих добавил – трупа печал за злосторниците... Виждам, че университетът се развива. Успех на студентите и учените!”

Проф. Стоян Денчев припомни, че през февруари и март университетът беше подложен на медийна атака –  недобросъвестни журналисти осъществиха безпрецедентна война срещу академичната дейност; ежедневни некомпетентни атаки, проникващи не само в университета, но и в цялото общество: „Но вие знаете, че няма лоша реклама. След тази атака, имаме стотици кандидати за специалностите „Национална сигурност”, аудиториите се пукат по шевовете по магистърските програми. Нашият университет се занимава с информация, специалните служби са важни, защото те обработват информация в полза на обществото.”

Тържеството беше по повод Второто издание на Годишните награди на Университетска младежка академия за управление на знания към УниБИТ. Бяха връчени награди в пет категории:

„Утвърден учен” – на проф. д-р Цветан Семерджиев, удостоен с Почетния приз „Ябълка на познанието – Златна”;

„Изявен млад учен” – на гл. ас. д-р Калина Минчева, удостоена с „Ябълка на знанието – Сребърна”;

„Изявен докторант” – на Олег Константинов – „Ябълка на знанието”

„Изявен студент” – на Димана Янкова – „Ябълка на знанието”

Специална награда на Академията „Ябълка на знанието – Златна” – на журналистката Райна Йотова за нейното предаване „В часа на синята мъгла”, отразило Летния семинар на Академията в Малта.

Бяха връчени и други съпътстващи отличия – поощрителни награди, грамоти за студенти и докторанти.

В словото си Райна Йотова очерта неблагоприятни тенденции спрямо културата и образованието, набиращи сила в съвременното българско общество: „Аз съм натрупала доста печал в професионалния си и личен живот, но особено ме мъчи, че знанието и културата не са на почит в медийното пространство. Медиите произвеждат едни измислени звезди и експерти, които непрекъснато ни задушават от екрана. Силно ме притеснява това, че едни и същи професори решават съдбите на културното наследство на България. Медиите не си правят усилието да търсят нови имена и хипотези, нито пък са дошли в този университет да чуят младите учени. Специалностите в УниБИТ имат стратегическо значение за образованието, културата и политиката на България, защото книгите, библиотечното дело, информационните технологии, културното наследство и националната сигурност са основите на това да ни има като нация. Виждам изключителен смисъл в работата на учените тук. Много ми е скъпа тази награда! Благодаря!”

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
08.12.2015 г. 18:29
Етикети:
Райна ЙотованаградиУниБИТ
Димана Янкова
Олег Константинов
Калина Минчева
Цветан Семерджиев
Емил Спахийски
Стоян Денчев
Университетска младежка академия за управление на знания
Посетено:
1346
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/22562-nagradi-na-unibit