Награди

Неделчо Ганев - “Почетен гражданин” на Чирпан

Признание за поета

◊ СЪБИТИЕТО

Общинските съветници в Чирпан на последната си сесия гласуваха с пълно мнозинство внесената докладна записка относно удостояването със званието “Почетен гражданин на Чирпан” на поета Неделчо Ганев, ревностен пазител на паметта на неговите лични приятели - поетите Димитър Данаилов и Иван Динков, на духа на българското народно творчество. Званието му се присъжда за неповторимия начин, по който възпя Чирпанския край и неговите хора.


◊ ДРУГИТЕ ЗА НЕДЕЛЧО ГАНЕВ

За него литературния критик Георги Янев казва: ”...разказвайки  с нов език за реални личности и случки, той преплита техните съдби и истории с вечното в света, със загадките, с добрите или злите сили, извеждайки идеята за вечността на чирпанския край и чирпанския Човек - силен, земен, талантлив, любознателен, силно любещ и мразещ. Един човек, който измерва себе си с вечността. Само тази тема да беше реализирал Неделчо Ганев, той щеше да заслужава благодарността и признателността на чирпанлии."


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Неделчо Ганев е роден в с. Изворово, Чирпанско на 04.06.1944 година. Завършва вечерно механотехникум и българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Трудовата му биография преминава през градовете: Пловдив, Казанлък, Ст. Загора. В момента живее и работи в гр. Ст. Загора.

Н. Ганев е автор на 16 книги, от които поезия: "Зелена фабрика", "Мълчана вода", "Двойна спирала", "Вечното сега", "Генетична капсула", "Мотаещо дърво" и др. Проза: "Феномена България", "Трети завет", "Генераторът – психотронен убиец", "Трикрако столче", "Записано на рабош".

В момента Н. Ганев работи над романа си “Раков дом”, който ще излезе тази година като издание на Издателство на “Захари Стоянов”, а скоро ще излезе от печат и новата му стихосбирка “Зародишни стъпки” на Издателство “Жанет-45”, гр. Пловдив.
Автор:
Елена Шопова
Публикация:
17.05.2006 г. 22:46
Посетено:
1056
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/2248-nedelcho-ganev-pocheten-grazhdanin-na-chirpan