Награди

Фондация "Следваща страница" е отличена с Международна награда за насърчаване на превода в Средиземноморието

Фондация "Следваща страница" е отличена с Международна награда за насърчаване на превода в Средиземноморието
Официалната церемония по награждаване на лауреатите в Театро де Рохас в Толедо, Испания (Сн.: Escuela de Traductores de Toledo – UCLM)


◊ СЪБИТИЕТО

Българската литературна фондация с международно значение „Следваща страница“ е тазгодишният лауреат на наградата „Джерардо от Кремона“ за насърчаване на превода в Средиземноморието.

Фондацията е удостоена с наградата поради дългогодишните си усилия за изследване и подпомагане на художествения превод на съвременна литература между европейски езици и арабски. През годините свързаните с това инициативи бяха възможни благодарение на подкрепата на Институт "Отворено общество" и сътрудничеството на Фондация "Анна Линд", Европейската културна фондация, Transeuropéennes и други международни организации.

Наградата се връчва за първи път през 2015 г. и е съвместна инициатива на Преводаческата школа в Толедо (Университет в Кастилия – Ла Манча, Испания), Фондация "Крал Абдулазиз" за ислямски изследвания и хуманитарни науки (Казабланка, Мароко), Програма MED 21 и Община Кремона (Италия). Наградата се връчва годишно за значителен принос в областта на превода (практика, преподаване, критика, научни изследвания) на двама преводачи и две организации – по един от двете страни на Средиземно море.

Тържествената церемония по награждаването на лауреатите се състоя на 11 ноември 2015 в Театро де Рохас (Толедо, Испания) в присъствието на членовете на журито, сред които бяха Мигел Анхел Моратинос - бивш министър на външните работи на Испания, Джанлука Галимберти - кмет на Кремона (Италия), Фатима Гуадамияс - заместник-ректор по международните отношения на Университета в Кастилия – Ла Манча, Луис Мигел Перес Каняда - директор на Преводаческата школа в Толедо към Университета в Кастилия – Ла Манча.

Работата на фондация „Следваща страница“ беше специално изтъкната в заключителните думи на бившия външен министър на Испания г-н Мигел Анхел Моратинос. Яна Генова от фондация „Следваща страница“ благодари на организаторите на наградата за признанието на приноса на фондацията и допълни, че наградата дава на фондацията нов стимул да продължи работата си в Средиземноморието.

Наградата носи името на Джерардо от Кремона (ок. 1114-1187) – италиански философ, който в търсене на гръко-латински и арабски знания, стига  до Толедо, където се посвещава на науката и превода. С повече от 70 преведени произведения по медицина, астрономия, математика и философия, Джерардо от Кремона е един от най-значимите преводачи за този период, допринесъл за навлизането на гръцката, арабската, индийската и персийската култури от Изтока към Запада.

Фондация „Следваща страница“ е създадена през 2001 г. и има за цел да подпомага овластяването на непривилегировани групи, езици и държави за равноправно участие в глобалния диалог на идеи.


Автор: Дияна Йосифова, Фондация "Следваща страница"
13.11.2015 г. 10:50
Посетено: 692
Етикети: Испания, Фондация Следваща страница, преводи, Толедо, награда Джерардо от Кремона
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/22350-fondatsiya-sledvashta-stranitsa-e-otlichena-s-mezhdunarodna-nagrada-za-nasarchavane-na-prevoda-v-sredizemnomorieto