Награди

Портал "Култура" връчи годишните си награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката през 2014 г.

Голямата специална награда за цялостно творчество се присъжда на проф. Цочо Бояджиев

Портал "Култура" връчи годишните си награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката през 2014 г.
Проф. Калин Янакиев връчва наградата на проф. Цочо Бояджиев
Сн.: Стефан Джамбазов



◊ СЪБИТИЕТО

На 1 ноември, Деня на народните будители, Портал “Култура” връчи вторите си годишни награди за принос в областта на литературата и хуманитаристиката през 2014 г.

В категория Проза тази година Портал “Култура” присъди три награди:

I награда на романа на Емилия Дворянова „При входа на морето” („Обсидиан”, 2014) за „силата на художественото внушение, с което „голямото време” на разказа бива дълбинно пронизано от духовността”;

две II награди – на Иван Станков – „Спомени за вода” („Фабер”, 2014) за „голямото художествено майсторство, с което разработва един личен път чрез „истории, заминали по водата”, и на Емил Тонев – „Понякога ангели” („Хермес”, 2014) за „изграждането на „роман-холограма”, който пресъздава събитията от последните трийсет български години”.

В категория Хуманитаристика:

• I награда получава изследването на Стоян Асенов „Битие и отсъствие. Достоевски и опитът за смъртта” (УИ „Св. Климент Охридски”, 2014)  за „неговото изследване на уникалната „гранична ситуация” в живота на Достоевски като подстъп към феноменологията на екзистенциалния опит”.

II награда се присъжда на изследването на Младен Влашки „РоманОлогия ли?” („Хермес”, 2014) за неговото изследване на съвременния български роман между употребата и експеримента.

Голямата специална награда за цялостно творчество се присъжда на проф. Цочо Бояджиев за „неговия изключителен принос към българската философска култура, огромно преводаческо дело и отдадеността му на словото и фотографията”.

Специална награда получава и писателят Димитър Коруджиев за „неговия изключителен принос към модерната българската проза и за възвръщането й „по пътя на душата”.


Годишните награди на Портал „Култура“ са учредени през 2014 г. от Фондация “Комунитас”. Те са разделени в три категории: проза (сборник с разкази, повест, роман), хуманитаристика, както и специална награда за цялостно творчество или за изключителен принос в областта на прозата, поезията, драматургията и хуманитаристиката. Във всеки раздел се присъждат I и II награда. Отличените творби са определени от жури в състав: Тони Николов, проф. Калин Янакиев, Деян Енев, проф. Божидар Кунчев и Андрей Захариев.



Автор:
Публикация:
01.11.2015 г. 18:20
Посетено:
2004
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/22263-portal-kultura-vrachi-godishnite-si-nagradi-za-prinos-v-oblastta-na-literaturata-i-humanitaristikata-prez-2014-g