Награди

Двама българи с награда „Златен кръст за заслуги“ от унгарския президент

„Златен кръст за заслуги“ на Илияна Сопкова и Мартин Христов

Двама българи с награда „Златен кръст за заслуги“ от унгарския президент


◊ СЪБИТИЕТО

Навръх Димитровден в Посолството на Унгария в София бяха връчени престижни унгарски държавни награди. Въз основа на Закона за използването на герба и знамето на Унгария, както и за унгарските държавни награди, Президентът на републиката Янош Адер награди с държавна награда „Златен кръст за заслуги“ Илияна Сопкова, преводачка, като признание за преводаческата ѝ работа по пресътворяването на български език на шедьоврите на унгарската литература и популяризирането на унгарската култура, Мартин Христов, преводач и управител на издателство „Ерго“, като признание за превеждането и публикуването на български език на шедьоврите на унгарската литература и популяризирането на унгарската култура в България.

Награда „Сребърен кръст за заслуги“ получи Сашо Стайков, учредител на Българо-унгарската търговска камара, като признание за представляването на унгарските икономически интереси и подкрепата и популяризирането на унгарската култура в България. Награда „Бронзов кръст за заслуги“ получи Стилиян Стоянов, експерт в Министерството на културата, културен референт на отдел „Култура“ в Община Шумен, като признание за подкрепата и популяризирането на унгарската култура и дългогодишната му работа по опазване на унгарските исторически спомени и традиции в България.

 

Наградата „Златен кръст за заслуги” се дава на чуждестранни граждани, за принос и ярки постижения в културната, икономическата и политическата сфера, учредена е през 1991 година.

Автор:
27.10.2015 г. 00:43
Посетено: 666
Етикети: Мартин Христов, Унгария, награда, Илияна Сопкова, Златен кръст за заслуги
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/22215-dvama-balgari-s-nagrada-zlaten-krast-za-zaslugi-ot-ungarskiya-prezident