Награди

Връчиха „Балканика” – 2014

Церемония в НДК

Връчиха „Балканика” – 2014

На снимката: Христос Хрисопулос по време на връчването на Международната награда "Балканика"


През 2015-а Mеждународната литературна фондация „Балканика”, която всяка година присъжда едноименната Награда на балканските народи за литература, отпразнува в София своя 20-годишен юбилей.

На официална церемония в НДК на 4 октомври Николай Стоянов (председател на Фондация „Балканика”) и Андрю Вахтел връчиха тази престижна награда на гръцкия белетрист Христос Хрисопулос (р. 1968 г.), автор на 10 книги, сред които са „Въображаемият музей”, „Маникюристът”, „Затвореният свят”, „Един лондонски ден на Лора Джаксън” (удостоен с наградата на Академия „Атина”), „Лампа между зъбите”. Част от книгите му са преведени на френски език.

Отличието е придружено от изящен „Пегас”, дело на екстравагантния български скулптор Ставри Калинов.

В София пристигнаха над 15 чуждестранни гости от всички балкански страни. Председател на международното жури беше американският професор и известен славист Андрю Вахтел, президент на Централния Средноазиатски Американски университет. Другите членове на журито са от Турция, Албания, Румъния, Македония и Сърбия. От България член на журито беше Игор Чипев. Номинирани бяха 7 автори: Христос Хрисопулос (Гърция), Филип Давид (Сърбия), Стефан Агопиан (Румъния), Светла Георгиева (България), Димитрие Дурацовски (Македония), Мира Мекси (Албания), Ижит Бенер (Турция). Българската белетристка Светла Георгиева беше съвсем близо до наградата, бидейки сред трите финални имена, обсъждани от журито.

Учредена през 1995 г. от издателства на 7 балкански страни, „Балканика” е една от малкото инициативи в нашия размирен регион, която съществува и работи успешно вече цели две десетилетия, доказвайки, че това, което не може да се постигне с политиката, става възможно, благодарение на изкуството.

В краткото си експозе Николай Стоянов акцентира на разбирателството между балканските народи: „Когато през далечната 1995 г. ние се събрахме в романтичния Охрид, моите лични надежди и желания не смееха да отидат твърде далеч. Като реалист и до известна степен прагматик аз бях наясно колко много са натрупаните мълчания от миналото и колко тежка е славата на нашия регион, където живеем заедно в продължение на векове. И все пак, ние се събрахме да си дадем нещо общо и полезно, нещо, което ще работи, за да разкриваме богатствата на балканския дух, наследник на мъдростта, силата и красотата на най-малко 4 цивилизации. Аз и моите колеги днес сме щастливи, че сме посветили тези 20 години на общата ни цел... Минахме през войната в Югославия, драматичните събития в Косово и Македония, станахме свидетели на държави, които се разпадаха и се създаваха. И през цялото това бурно време „Балканика” продължи своята работа, а ние, създателите на фондацията, си говорихме на езика на взаимното разбирателство. Показахме на света, че Балканите отдавна са престанали да бъдат барутен погреб и са се превърнали в територия на духа... През тези 20 години „Балканика” направи всичко възможно да привлече уморения поглед на Европа и света към прекрасната дарба на хората на изкуството от Полуострова, което означава – и към качествата на нашите чудесни народи, преминали през толкова страдания и изпитания. Бих искал да благодаря на всички, които са ангажирани с тази благородна кауза, ще се радвам да се видим и през 2016 г.!”

Чрез средствата на мултимедията бяха представени подробно 7 номинирани автори. В залата прозвуча и обръщение на Ирина Бокова (генерален директор на ЮНЕСКО) към фондация „Балканика”, в което тя отдаде дължимото признание за устойчивата, благородна, литературна и общокултурна дейност на организацията: „Още от създаването си „Балканика” развива дейност, която е тясно свързана с идеите и целите на ЮНЕСКО. Затова тя получава подкрепата на бившия генерален директор – Фредерико Майор – и няколко нейни международни събития преминават под патронажа на организацията. През последните три години „Балканика” е инициатор на прояви под надслова „Балканските мостове говорят” – в различни исторически градове на Югоизточна Европа. Те се провеждат в рамките на проекта „Културата – мост за развитие”, който ЮНЕСКО лансира по моя инициатива. Този проект цели да насърчава приноса на интелектуалците, творците, културните дейци за устойчивото социално и икономическо развитие на целия регион на Балканите. Ние трябва да изградим по-здрави мостове отвъд политическите кръгове, защото междукултурният диалог е основата за утвърждаване на разбирателство, толерантност и зачитане на културното разнообразие.”

През различни години носители на „Балканика” от нашата страна са били Антон Дончев, Димитър Шумналиев и Здравка Евтимова.

В залата присъстваха известни български писатели, сред които бяха: носителите на „Балканика” Димитър Шумналиев и Здравка Евтимова; няколко от номинираните през различни години писатели – Николай Милчев, Калин Донков и Светла Георгиева; ексминистърът на културата Георги Йорданов, поетите Екатерина Йосифова, Георги Константинов, Валентина Радинска, Петър Велчев, Надежда Захариева, Рада Добриянова, Аксиния Михайлова; писателите Румен Шомов, Бойко Беленски, Банко П. Банков; литературоведът Иван Христов, скулпторът Ставри Калинов и много други.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
05.10.2015 г. 18:55
Етикети:
Николай Стояновнаграда за литература
Международна фондация Балканика
Христос Хрисопулос
Андрю Вахтел
Посетено:
971
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/22060-vrachiha-balkanika-2014