Награди

Високо отличие за Пламен Дойнов

XI Национална награда за литературна критика "Иван Радославов и Иван Мешеков"

Високо отличие за Пламен Дойнов

◊ СЪБИТИЕТО

Плaмeн Дoйнoв стана носител на Националната награда за литературна критика на името на Иван Радославов и Иван Мешеков.

Отличието се присъжда на всеки две години от Катедрата по българска литература във Великотърновския университет и Община Златарица. Пламен Дойнов получи от кмeта на Златарица Пeнчo Чaнeв статуетка, грамота и парична премия на церемония в зала „Европа“ на старопрестолната Алма матер на 17 септември т.г. 

Бpoнзoвaта cтaтyeткa е изpaбoтeнa oт cкyлптopa пpoф. Кoнcтaнтин Дeнeв.

В мотивите за присъждането на наградата, представени от ръководителя на Катедрата по българска литература на ВТУ проф. Иван Станков, се изтъква, че Пламен Дойнов е доцент в Нов български университет и един от основателите на департамент „Нова българистика“ там, а от 2012 г. негов ръководител. Дълги години е редактор в „Литературен вестник“ и зам.-председател на Сдружението на българските писатели. Диpeктop e нa нayчнoизcлeдoвaтeлcкaтa пpoгpaмa „Литepaтypaтa нa Нapoднa peпyбликa Бългapия (1946-1990)”. Автор е на девет тома с литературна история и критика, съставител на над тридесет сборника с научни текстове и документи, водещ на шест издателски поредици.

Пламен Дойнов е единадесетият носител на наградата след досегашните лауреати ст.н.с. Сабина Беляева (посмъртно), проф. Никола Георгиев, проф. Светлозар Игов, акад. Иван Радев, проф. Радосвет Коларов, проф. Михаил Неделчев, проф. Симеон Янев, проф. Чавдар Добрев, проф. Милена Кирова, проф. Антония Велкова-Гайдаржиева. 

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
22.09.2015 г. 18:45
Посетено:
1506
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/21985-visoko-otlichie-za-plamen-doynov