Награди

Александър Шпатов спечели Наградата за литература на Столична община

"#НаЖивоОтСофия" - сборник с кратки градски разкази

Александър Шпатов спечели Наградата за литература на Столична община


◊ СЪБИТИЕТО

Александър Шпатов спечели Наградата за литература на Столична община със сборника разкази "#НаЖивоОтСофия"
, издаден от „Колибри” в края на миналата година. Отличието му беше връчено от заместник-кмет Тодор Чобанов.

"#НаЖивоОтСофия" съдържа двайсет разказа, смесващи с лекота измислица и реалност. По думите на преводачката Анжела Родел, „историите от сборника препускат по софийските булеварди, обживяват тихи улички и подземни лабиринти, сиви жилищни блокове и застрашителни монументи”. Озвучени с интонацията на един истински софиянец, който обича града си, разкази като „Път с жълти павета”, „Панелната църква” и „Влъхвите от Изток се возят само с ОК Супертранс” не само улавят пулса на столицата, но обясняват привързаността на нейните жители към един толкова странен и противоречив град.

Александър Шпатов несъмнено е сред най-свежите и разпознаваеми имена в съвременната българска проза. Роден в София през 1985 година, той дебютира на литературната сцена със сборника разкази "Бележки под линия", издаден през 2005 година. Следват "Разкази под линия" (2008) и "Календар с разкази" (2011).

Сборникът "#НаЖивоОтСофия" стана едно от най-търсените и най-дискутирани заглавия на българския литературен пазар за изминалата година и вече има три преиздания. През октомври 2014 г. „Колибри” пусна издание на английски език в превод на Анжела Родел. През декември тази година, по случай десетата годишнина от излизането на първия сборник на Александър Шпатов, излиза от печат сборникът „Том втори”, който ще обедини всичките му разкази, писани преди появата на "#НаЖивоОтСофия", изцяло редактирани и обновени с множество послеписи и бележки под линия.

Наградите на Столична община за ярки постижения в културния живот се присъждат в седем области: литература, театър, музика, изобразителни изкуства, кино, архитектура и журналистика. Връчват се ежегодно като форма на стимулиране на най-обещаващите и интересни явления в сферата на културата, таланта и творческата активност, реализирани на територията на София.



Автор:
Издателство Колибри
Публикация:
18.09.2015 г. 14:51
Посетено:
1140
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/21972-aleksandar-shpatov-specheli-nagradata-za-literatura-na-stolichna-obshtina