Награди

Португалски Рицарски орден за Румен Стоянов

За изключителни заслуги в разпространението на португалския език, култура, история и ценности

Португалски Рицарски орден за Румен Стоянов


◊ СЪБИТИЕТО

Румен Стоянов – изтъкнатият български писател, поет, преводач, дипломат, университетски преподавател по испански и португалски език и култура, радетел за чистотата и богатството на българския език и народен будител, бе удостоен с извънредно високо отличие от португалската държава.

В края на официалното си посещение у нас, привечер на 16 юни 2015 г., по време на специален коктейл в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, съпроводен с концерт на фадо певицата Ана Моура, президентът на Република Португалия Анибал Каваку Силва, в присъствието на президента на Република България, връчи на Румен Стоянов ордена „Принц Енрике Мореплавателя“ (Ordem do Infante Dom Henrique) за изключителни заслуги в разпространението на португалския език, култура, история и ценности.

Това е поредното чуждестранно признание за дългогодишния ценен принос на този невероятно скромен книжовник в полето на взаимното културно обогатяване на народите, осъзнаващи себе си и другите на български, испански и португалски - трите съвършено овладени сечива в неговата упорита и удивително плодотворна дейност. Румен Стоянов е единственият българин, комуто е признато званието „доктор хонорис кауза“ в Латинска Америка, и то от два различни бразилски университета. През 2000 г. той стана кавалер и на бразилския държавен орден „Барон Рио Бранко“, офицерска степен.

Португалският орден е с форма на тамплиерски кръст, придружен със звезда, в която е гравирано мотото на ордена: Talеnt de bien faire – Дарба за добротворство. Изумително точна констатация за най-ценния талант, с който е благословен авторът на класическия български превод на Маркесовата „Сто години самота“, подарил на българския читател безценни литературни съкровища от творчеството на Хулио Кортасар, Хорхе Луис Борхес, Алехо Карпентиер, Фернанду Песоа, Карлос Друмонд де Андраде и много други, последното от които е съвсем наскоро издаденият в България роман „Три тъжни тигъра“ от кубинския писател Гилермо Кабрера Инфанте, считан за латиноамериканския Джойс.

Дарба за добротворство от другия край на Европа е вече на сигурно място - в честните ръце на майстора, посветил повече от половин век от своя живот на разпространението на българския език и култура в Латинска Америка и заслужил си с това оглушително мълчаливото невнимание на българската държава.

 
Автор:
Красимир Стойчев
Публикация:
20.06.2015 г. 12:14
Етикети:
Посетено:
2480
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/21658-portugalski-ritsarski-orden-za-rumen-stoyanov