Награди

Връчване на Националната литературна награда за поезия "Владимир Башев"

Тържество по случай 80-годишнината от рождението на Владимир Башев

Връчване на Националната литературна награда за поезия "Владимир Башев"


◊ СЪБИТИЕТО

На 11 юни, от 11,30 часа в
зала „Проф. Васил Геров“ на Националния дарителски фонд "13 века България" в София ще бъде връчена Националната литературна награда за поезия „Владимир Башев”.

Това ще стане на тържествена церемония по случай 80 години от рождението на поета. Наградата се присъжда на всеки две години за издадена стихосбирка на автор до 32 години – възрастта, на която си отиде Владимир Башев.

• Носител на Националната литературна награда „Владимир Башев” 2015 г. е поетът Мартин Спасов за стихосбирката си „Аз мога да цитирам тишина” (2013 г., ИК „Хермес”).

Във връзка с 80-годишнината от рождението на поета Владимир Башев журито реши да връчи и три  съпътстващи отличия. Те са за книгите: „Няма места за сбогуване” (2014 г., „Жанет 45”) на Иван Брегов, „Разговор с водата” (2014 г., ИК „Знаци”) на Емилия Найденова, и „Сенки и бонбонки” (2014 г., Изд. „Потайниче”) на Елена Денева.

Наградата се присъжда от Националния литературен музей, Литературния кабинет „Владимир Башев“ и Националния дарителски фонд „13 века България“.

Победителят в конкурса и удостоените със съпътстващи отличия поети са определени от жури, председателствано от поета Георги Константинов. В състава му са още директорът на Националния литературен музей Катя Зографова и поетите Валентина Радинска, Михаил Белчев, Надя Попова и Мариана Кирова – завеждаща Литературен кабинет „Владимир Башев.

Всички наградени ще получат почетен диплом, а носителят на Националната литературна награда „Владимир Башев” – и литография на художничката Емануела Ковач. Картината по традиция се дарява от НДФ „13 века България”.


На тържеството за отбелязване на годишнината ще бъде представена книгата с интимна лирика на Владимир Башев "Искам да те нарисувам...", в която са включени най-хубавите му любовни стихове. 

Творби на поета ще рецитира артистът от Младежкия театър Светослав Добрев, а маестро Валентин Стамов ще изпълни композиции на пиано.

Автор: Организаторите
09.06.2015 г. 18:02
Посетено: 2398
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/21613-vrachvane-na-natsionalnata-literaturna-nagrada-za-poeziya-vladimir-bashev