Награди

„Златно перо“ за Александър Мутафчийски

Заслужена престижна награда за звездния баритон на Музикалния театър

„Златно перо“ за Александър Мутафчийски


◊ СЪБИТИЕТО

Звездата на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – баритонът Александър Мутафчийски  е отличен с престижната награда „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство.

За 20-ти пореден път в навечерието на най-светлия български празник 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, радио “Класик ФМ” и галерия “Макта” раздадоха наградите на тържествена церемония.

Един от любимците на почитателите на оперетния жанр - Александър Мутафчийски е роден във Варна. Завършва Вокалния факултет на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" – София, специалност "Оперно пеене", степен "магистър", а в момента е докторант по оперна режисура. От 1997 г. е солист  на Държавния музикален театър "Стефан Македонски".

„Златно перо“ е поредната награда за Александър Мутафчийски. Той е лауреат и носител и на Първа награда на Първия конкурс за млади оперетни и мюзикълни певци "Мими Балканска" – 1997 г. Два пъти е удостояван с престижната награда "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци за върхови постижения в музикалната култура в категорията "Оперно и оперетно изкуство" - през 2003 г. и 2012 г. 

Има записи за фондовете на Българска национална телевизия и Българско национално радио, както и издаден диск с популярни детски песни.

Гастролирал е самостоятелно или съвместно с трупата на Музикалния театър в много градове на България, Турция, Гърция, Германия, Австрия, Швейцария, Холандия, Люксембург, Белгия, Дания, Китай и Япония.

Само преди дни Александър Мутафчийски дебютира и като асистент–режисьор на премиерата на „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах, където играе и ролята на цар Менелай. Мутафчийски е един от водещите солисти на Музикалния театър и участва в почти всички спектакли, които са в програмата на театъра.

От 5 до 7 юни 2015 г. Александър Мутафчийски, заедно с друга звездна прима на Оперетата Катерина Тупарова ще представляват страната ни на Международния музикален конкурс „О-фест“ 2015, който ще се проведе в столицата на Украйна – Киев.

Автор:
Таня Симеонова
Публикация:
23.05.2015 г. 15:42
Посетено:
1456
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/21504-zlatno-pero-za-aleksandar-mutafchiyski