Награди

Национална литературна награда "Константин Константинов" 2015

Виктор Самуилов с награда за цялостен принос в книгоиздаването за деца

Учредената по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен (2004 г.) Национална литературна награда на името на един от големите стилисти в родната литература – Константин Константинов, бе връчена на тържествена церемония в Драматичен театър „Стефан Киров”. Тя се присъжда в четири категории: за „цялостен принос,” за „автор”, на илюстратор на книги за деца и на „издателство”. Поклон от организаторите на Фестивала към първия носител на наградата за цялостен принос – Валери Петров, бе подготвената „първа пиеса” на Детския приказен театър към библиотеката - по творба на именития ни писател и преводач. В различните категории (за автор и за цялостно творчество) нейни носители през годините са ставали именити родни създатели на творчество за деца, като Георги Константинов, Марко Ганчев, Панчо Панчев, Катя Воденичарова и др., както и изявени български илюстратори и издателства. 
       
Жури с председател Игор Чипев (Министерство на културата) и с участието на д-р Росица Петрова-Василева - организатор на Фестивала и директор на Библиотека „Сава Доброплодни”, определи следните носители на наградата „Константин Константинов” за 2015 година:

• В категория „За цялостен принос в книгоиздаването за деца” наградата се присъжда на поета Виктор Самуилов, на когото приза връчи кметът на града, инж. Кольо Милев по време на тържествената церемония в Драматичния театър. Тазгодишният носител е писател, поет, сценарист и преводач, създател на редица сатирични книги и поетични произведения за деца. Носител е на престижни национални и международни награди („Петко Рачов Славейков”, на отличието „Константин Константинов” - категория „автор”, 2005 г.) и е призьор и на наградата на Международния център за Югоизточна европейска литература за деца и юноши (2007 г.);

• В категория „Автор” наградата получи младият творец Никола Райков, създател  на книгата „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче” (Издателство „Книги-игри”, 2014). Образованието си по информационни технологии придобива в Чикаго; пише разкази, статии, рецензии върху творби на американското кино. Носител на отличието „Най-добър детски фантаст за 2013-2014 г.”;

• В раздел „Илюстратор” наградата отиде в ръцете на художника Костадин Костадинов. Той  бе отличен с нея  за впечатляващите си илюстрации  към книгите на Божана Апостолова „Малката Божана и дяволчето Тук” и за „Малката Голяма Божана и една приказка от живота” (изд. „Жанет-45”, 2014 г.)
         
През настоящата година награда в категория „Издателство” не бе присъдена от журито.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
13.05.2015 г. 15:09
Посетено:
1443
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/21414-natsionalna-literaturna-nagrada-konstantin-konstantinov-2015