Награди

Никола Райков е най-младият носител на Националната награда „Константин Константинов“

За приказка-игра „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“

◊ СЪБИТИЕТО

Никола Райков получи Националната награда „Константин Константинов“ за автор с най-значим принос в детското книгоиздаване за изминалата година за неговата приказка-игра „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“.

Старозагорецът е на 33 години и е най-младият автор, който е получавал най-значимата награда за детско творчество в България. Неговите първи по рода си приказки-игри „Голямото приключение на малкото таласъмче“ и „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ се превърнаха в истински културен феномен и в рамките на 2 години спечелиха над 10 награди, номинации и признания. Те плениха сърцата на най-малките с възможността децата сами да избират какво се случва в книгите, както и със своите изключително оригинални герои и неподражаем хумор.


◊ НАГРАДАТА

Националната награда „Константин Констанинов“ бе връчена в заключителната галацеремония на XVII Национален фестивал на детската книга от Министерство на културата, Регионална библиотека “Сава Доброплодни” - Сливен и Община Сливен под патронажа на г-жа Маргарита Попова - Вицепрезидент на Република България.

„Искам да благодаря на журито, че не ми връчи наградата още миналата година за първата книга, с което ми даде мотив да се опитам да надскоча себе си в продължението. Мисля, че „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“ в крайна сметка наистина е по-достойна за тази голяма награда.“

И двете приказки-игри са налични свободно в електронен формат на сайта на автора prikazka-igra.com

Наградата за цялостен принос получи Виктор Самуилов за своето дългогодишно творчество и художника Костадин Костадинов като илюстратор на книгите „Малката Божана и дяволчето Тук” и „Малката Голяма Божана и една приказка от живота”. И тази година не бе връчена награда за издателство.

Автор:
Публикация:
13.05.2015 г. 11:00
Посетено:
1267
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/21412-nikola-raykov-e-nay-mladiyat-nositel-na-natsionalnata-nagrada-konstantin-konstantinov