Награди

Художникът Венцислав Занков връчва за седми път своя Железен орден за съвременно изкуство

Освен присъствието на номинирания за носител на Железен орден 2015 е осигурена и прожекция на документален филм

Художникът Венцислав Занков връчва за седми път своя Железен орден за съвременно изкуство


◊ СЪБИТИЕТО

Известният със скандалните си акции художник Венцислав Занков ще връчи седмия Железен орден за съвременно изкуство Венцислав Занков 2015 на 1 май от 19:00 ч. в The fridge & Haspel (бул. „Мадрид” №8).

Освен присъствието на номинирания за носител на Железен орден 2015 е осигурена и прожекция на документален филм (20 мин.) за неговите проекти и реализации. Публиката ще може да проследи един път, който тръгва от село в региона на Димитровград, преодолява локалното, без да се задържа в него и става глобален през съвременните сателитни технологии за наблюдение. „Друг/ият/ път” – това е и мотото, под което ще мине връчването на Железния орден навръх рождения ден на Венци Занков.


Тази година Занков е избрал да бъде скандален, като посочи кои са актуалните проблеми на обществото ни според него: „Пътищата в културата и изкуството са блокирани от свличащи се маси с различни имена и жанрове – „Комиците”, риалити формати, умилителни картини с пейзажи, снимки на кучета, деца, манджи... жълтото не е жълто, а калта е версия на истината за живота ни, Слави  може би е бинев, може и да е трифонов. Репрезенативните магистрали на културата впечатляват единствено с дупки, липси и кръпки... Железният орден търси друг път”. Докато се лута между мейнстрийма (официалното изкуство) и ъндърграунда (маргиналното изкуство), Занков признава вероятността намерението му да търси друг път в културата, да прозвучи като реплика от култовия филм „Куче в чекмедже” – „Татко ми обеща да ми купи колело, ама друг път”.


Церемонията по връчването на Железния орден ще се състои в рамките на празненствата „Машина” на фестивала „София Ъндърграунд”. В партньорство с Националния дворец на културата, с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура”, любезното съдействие на Гьоте институт – София и наградата Gaudenz B. Ruf.


Носители на отличието от основаването му досега са: изкуствоведката Веселина Сариева, артистът Д-р Галентин Гатев, арт критикът Руен Руенов (посмъртно), артистът Иво Димчев, Росица Гецова (галерия „Аросита”) и художникът Спартак Дерменджиев.


◊ ЖЕЛЕЗЕН ОРДЕН ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО ВЕНЦИСЛАВ ЗАНКОВ 2015

Друг/ият/ път

Съвременната действителност предлага различни пътища на изкуството и културата, които са модификации на две състояния – официалното изкуство + мейнстрийм и маргиналното изкуство + ъндърграунд.

Основаването на ”Железният орден” преди пет години заяви една възможност за търсене на друг път за легитимиране на хора, идеи и изкуство,  които по никакъв начин не могат да се определят като маргинални, нито са разпознати от официалните репрезентативни канали на обществото като важна част, като опит за надмогване на провинциалността на битието на деградираща културна идентичност на популация в рамките на 110 хил кв.км с разядена (ерозирала) ценностна система, чиито свлачища са все повече и по-мащабни. Пътищата в културата и изкуството са блокирани от свличащи се маси с различни имена и жанрове – „Комиците”, риалити формати, умилителни картини с пейзажи, снимки на кучета, деца, манджи... жълтото не е жълто, а калта е версия на истината за живота ни, Слави може би е бинев, може и да е трифонов. Телевизионни свлачища, култура на свлачища. Репрезенативните магистрали на културата впечатляват единствено с дупки, липси и кръпки... Железният орден търси друг път.

На първи май 2015 може да се проследи един път, който тръгва от едно село в региона на Димитровград, преодолява локалното, без да се задържа в него и става глобален, при това буквално, през съвременните сателитни технологии за наблюдение. Земята се оказва поле за изкуство. Човешкото като потребност от създаване на смисъл има свойството да преодолява собствените си граници на мислимото. Пътят излиза извън орбитата на Земята, пак буквално, мащабът на мислимото като изкуство се разполага в Слънчевата система. Артистът посмява да мисли немислимото като човешко.

 


Автор: Мария Занкова
28.04.2015 г. 11:46
Посетено: 1168
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/21305-hudozhnikat-ventsislav-zankov-vrachva-za-sedmi-pat-svoya-zhelezen-orden-za-savremenno-izkustvo