Награди

Карикатуристът Йовчо Савов с награда на Дома на хумора и сатирата

Специално отличие за участие в 40. Национална изложба на карикатурата

Карикатуристът Йовчо Савов с награда на Дома на хумора и сатирата


◊ СЪБИТИЕТО

Карикатуристът Йовчо Савов с награда на Дома на хумора и сатирата

Само преди дни Музеят „Дом на хумора и сатирата” в Габрово избра за тринадесети пореден път свой фаворит от 40. Национална изложба на карикатурата. Специалната награда се присъжда от 2003 година и е учредена, за да отличи най-остроумното участие в престижния национален форум. Ежегодният преглед на най-високите постижения в жанра се организира от секция „Карикатура” на Съюза на българските художници и цели да се стимулира развитието на карикатурата у нас, както и да се популяризират творческите постижения на художниците, посветили се на това изкуство. Очаквани и много престижни са наградите, които присъжда журито, а наградата на ДХС отдавна разкрива мисията на габровския музей да има верни сетива за най-доброто в жанра.

Така сред повече от петдесет участници журито с председател г-н Илиян Савков и представителят от ДХС г-жа Димка Колева избраха тазгодишния лауреат – Йовчо Савов. Съгласно статута на отличието, Й. Савов получи Диплом и плакет, както и правото да открие в Дома своя самостоятелна изложба. Датата на това събитие е планирана още миналата година и ще съвпадне с гостуването на част от Националната карикатурна изложба на 1 октомври в ДХС.


◊ ЗА ЛАУРЕАТА

Йовчо Савов е архитект по професия, но рисува карикатури и си създава име на творец в този жанр още с първите си публикации. С Дома на хумора го свързва участието му във Второто международно биенале на карикатурата и малката сатирична пластика през 1975 г. (така се казва тогава бъдещият голям международен форум на сатиричното изкуство). Почеркът му е много характерен, карикатурата – запомняща се и оригинална. Не случайно веднага е поканен и изпраща свои творби за Антологията на съвременната световна карикатура, която е голямата и несбъдната, уви, мечта на екипа в първите години от създаването на Дома. Днес в художествения фонд „Хумор на народите” се съхраняват 13 негови творби от различни години.

Няма да изреждаме всичките забележителни участия на Й. Савов у нас и в чужбина, белязани с престижни награди. Ще споменем няколко от последните години: Голямата награда от Националната изложба на карикатурата – 2010; през същата година той е един от организаторите на международния фестивал „Градът, без който не можем”, през следващата за участието си в 36-та Национална изложба на карикатурата печели наградата на Столична община на името на Доньо Донев; през 2013 става „Майстор на карикатурата”, звание, с което са удостоени само петима участници в VІІ Международно пловдивското биенале „Майстор на карикатурата”.

Й. Савов има сетива не само за глобалните съвременни проблеми – екология, емиграция, бедност, но и активно защитава позицията си на гражданин и творец. Така пред журналисти на изложбата заявява: „След случилото се с „Шарли ебдо” се изказаха много мнения, както за утвърждаване на безграничността на сатирата, така и за налагане на ограничения, на норматив докъде може да стигне почтеността. Мисля, че все пак трябва да има някакъв предел, защото, както навсякъде, и при карикатурите трябва да знаем къде е онази граница, след която смешното се изражда в простащина и непочтеност”.

До срещата с Йовчо Савов на първи октомври тази година, когато габровските почитатели на карикатурата ще могат да научат повече от самия автор, ни предстоят задочни срещи – от страниците на вестници и други медии, с новите творчески откровения на големия наш карикатурист.

Автор: Венета Георгиева-Козарева
09.04.2015 г. 09:50
Посетено: 909
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/36/news/21181-karikaturistat-yovcho-savov-s-nagrada-na-doma-na-humora-i-satirata